Advarer folk som drar på svenskehandel mot å droppe karantene

I flere grensekommuner vet man om tilfeller der harryhandlere lar være å gå i karantene. Kommuneoverlegene advarer.

Riksgrensen mellom Norge og Sverige på E12 ved Umbukta, Nordland.

Kommuneoverlegen sier de kjenner til tilfeller der personer har krysset grensene mellom Norge og Sverige uten å gå i karantene.

Foto: NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg har ikke noe imot det at folk drar over grensen, men hvis personer reiser til Sverige for å dra på kjøpesenter må de også akseptere at de skal i karantene i ti dager etter at de kommer hjem, forteller kommuneoverlege Frode Berg i Rana til NRK.

I Rana har de fått flere tips om folk som både er flere dager på hytta og handler på kjøpesentre hos söta bror – uten å gå i ti dagers karantene etterpå.

Kommuneoverlege Frode Berg i Rana kommune på Helgeland i Nordland.

Frode Berg i Rana kommune kjenner til flere tilfeller der man har unnlatt å følge karantenereglene.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Innreisekarantene er et effektivt tiltak for å begrense smittespredning fra områder med mer smitte enn det vi har her, understreker han.

– Veldig dårlig holdning

Aremark i Viken grenser mot Sverige i øst. Kommunelege Rita Martinsen sier også de har hørt om tilfeller der folk lar være å gå i karantene etter å ha krysset landegrensene for å harryhandle.

– Vi har hørt om noen tilfeller, men hvor stort det er tør jeg ikke å si.

– Det er mange små grenseoverganger i vår kommune, så det er ikke utenkelig at det er noen som faller for fristelsen, sier hun.

Smågodt på Nordby shoppingcenter i Sverige

Man må i ti dagers karantene selv om man bare har reist fra Norge til Nordby shoppingcenter i Sverige for å kjøpe smågodt.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Martinsen peker på at smittespredningen i Sverige er mye større enn her i landet, og at man derfor setter andre i potensiell fare ved å ikke følge karantenereglene.

– Når man reiser til et naboland med større smittespredning og ikke forholder seg til reglene, setter man mange andre i fare. Det er en veldig dårlig holdning, og er det vi jobber mot om dagen, sier legen.

Grensehandelen i Sverige har som så mye annet blitt hardt rammet av koronakrisen.

Tidligere i mai sa leder Caroline Nyström i Strømstad Köpmannaforening at enkelte forretninger har tapt 95 prosent av sin omsetning.

Øker risiko for spredning

– Akkurat nå er det fredelig, men jeg er engstelig for at man skal bringe smitte inn i landet igjen over grensen, sier kommuneoverlege Halvard Bø i Halden.

Selv har han ingen direkte erfaring med at folk har brutt karantenereglene, men har hørt om tilfeller der det forekommer.

Halvard Bø

Halvard Bø, kommuneoverlegen i Halden i Viken.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Jeg synes det er uheldig at man ikke forholder seg til de reglene som finnes. Det medfører en økt risiko for smittespredning, som vi jo vil unngå.

– Hvis man har vært utsatt for smitte så vil man kunne utvikle sykdom og være smitteførende. Derfor skal man etter å ha vært i utlandet være i karantene i ti dager. For hvis man ikke har blitt syk til da, er det et tegn på at man ikke er smittet og kan føre det videre, sier han.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 02.08.2021
1 936
Smittede siste 7 dager
17
Innlagte
799
Døde
3 593 287
Vaksinerte