NRK Meny
Normal

Dronningen tyvstartet i Lofoten

Kongefamiliens besøk i Nordland fikk en tyvstart i dag, da Dronning Sonja åpnet den internasjonale kunstfestivalen i Lofoten.

Med et strålende vær og vaiende flagg fra mange bygninger i Svolvær, ankom Dronningen klokken 15. Lofotkoret ”Non Troppo” hilste henne med en omskrevet sang hvor refrenget nå lød: ”Sonja’s back in town” – og dette ble godt mottatt av en smilende Sonja.

Lokale kunstguider for Dronningen

Elleveåringene Abilash Thiagarajan og Viktoria Charlsen geleider dronningen i Svolvær.

Foto: John Inge Johansen/NRK

Deretter fikk Dronningen en guidet tur gjennom kunstverker som står igjen i Vågan etter tidligere festivaler, samt en egen omvisning av årets verk, ledet av to femteklassinger som har deltatt i et kunstprosjekt som heter LIAF jr.

Viktoria Charlsen og Abilash Thiagarajan fikk fortelle Dronning Sonja både om boka ”Den siste viking” av Johan Bojer. Handlingen i boka utspiller seg på Lofothavet og i Vågan kommune. I tillegg orienterte de om samarbeidet de har hatt med Institutt for farge og geleidet henne gjennom dagens samtidskunst. En utfordring som de to tok på strak arm.

Samtidskunst

Dronningen fikk omvisning på årets kunstfestival.

Foto: John Inge Johansen/NRK

Kunstfestivalen varer hele sommeren og avslutter først 7. september. I presentasjonen av festivalen skriver LIAF på sine nettsider:

”Lofoten er en øygruppe med et unikt og skjørt økosystem, beliggende i nordligste del av Atlanterhavet ovenfor Polarsirkelen. Området er i tiltagende grad ladet som politisk arena grunnet naturressursene fisk og olje. Samtidig påvirker den voksende turistindustrien øyene og lokalsamfunnet. LIAF 2008 ønsker å ta opp disse presserende sidene ved Lofoten. I LIAF 2008 er vårt hovedmål å lage et arrangement som involverer lokalbefolkningen, besøkende og deltagende kunstnere i en dialog om en bærekraftig framtid og et utvidet samfunn.”

Dronningen åpnet ikke for spørsmål fra pressen på sin tur gjennom utstillingene, men det er en kjent sak at hun har en stor interesse for kunst. Under åpningen sa Dronningen:

-Jeg synes denne festivalen er et veldig fint initiativ, som nå har vist seg å nå de internasjonalt kjente markeder, så dette blir i framtiden veldig spennende. Jeg er veldig glad for at jeg får lov til å være med på åpningen av Lofoten internasjonale kunstfestival 2008.