Hopp til innhold

– Droner kan være redningen når telenettet svikter

Ubemannede luftfartøy kan være redningen når en katastrofe inntreffer og telenettet svikter. Ved Høgskolen i Narvik bygger forskere droner som kan være i beredskap dersom en katastrofe skjer.

Droneflyging i Narvik

To medlemmer av Narvik modellflyklubb tester en av dronene som Høgskolen i Narvik har laget.

Foto: Espen Oland, Høgskolen i Narvik

Under storbrannen i Lærdal natt til søndag, sviktet sambandet til brannvesenet. Ifølge 110-sentralen sin logg hadde nødetatene «store sambandsproblemer».

Brannvesenet i Bergen kunne også sendt større styrker til Lærdal hvis de hadde visst omfanget av brannen, men måtte basere seg på muntlig kommunikasjon da den herjet som verst.

Utvikler «kommunikasjonsdroner»

Tom Stian Andersen og Raymond Kristiansen ved Høgskolen i Narvik

Tom Stian Andersen og Raymond Kristiansen ved Høgskolen i Narvik

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Ubemannet dronefly kan være redningen når en katastrofe inntreffer og telenettet svikter, mener forskere ved Høgskolen i Narvik.

– Droner har veldig mange bruksområder. Et av de kan være å sette opp et kommunikasjonsnettverk hvis infrastruktur er falt ut i et område, sier førsteamanuensis, Raymond Kristiansen til NRK.no.

Dronene vil føre signalet fra mobiltelefoner på bakken til basestasjoner som er operative lenger unna. Dronen som forskerne i Narvik jobber med er fylt med teknologi som de selv har produsert.

Kan gjøre søk

– Dette er en prototype som vi bruker til å teste styringsalgoritmene vi holder på å utvikle, sier forsker Tom Stian Andersen og viser frem det lille flyet.

Flytiden uten batteribytte er en time, og dronen kan være nyttig på flere områder.

– I beredskapssammenheng er det flere bruksområder. Vi kan sende med kamera for å få oversikt over skadeområder. Det er også mulig å gjøre søk ved for eksempel et snøskred, sier Kristiansen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Dronebilder fra Lærdal

VIDEO: Her kan du se video tatt med drone over brannområdet i Lærdal.

Basestasjonene brant opp

De 13 basestasjonene som Telenor hadde i Lærdal sentrum, ble fullstendig utbrente. Dermed lå både fastnett og mobilnett nede.

Både Telenor og NetCom sendte søndag mobile basestasjoner til Lærdal for å sikre dekningen i sentrum.

Da kommunikasjonen kollapset, måtte politi, forsvar og brannvesen finne andre måter å kommunisere på.

SE VIDEO: Her er alt som er igjen av Telenors bygg i Lærdal etter brannen.