Hopp til innhold

Hennes høyeste ønske er jobb i barnevernet

Amal Mahammed (24) har selv fått god hjelp fra barnevernet. – Nå vil jeg gi noe tilbake til andre barn, sier den snart ferdig utdannede barnevernspedagogen.

Amal Mahammed (24) har selv fått god hjelp fra barnevernet. – Derfor ville jeg gi noe tilbake til andre barn, sier den snart ferdig utdannete barnevernspedagogen.

Amal Mahammed (24) har klare framtidsplaner. Hun vil være med å fjerne frykten for barnevernet.

24-åringen er halvt somalisk og halvt arabisk, og kom som flyktning til Norge som åtteåring – uten foreldrene. Hun ble etter hvert plassert i fosterhjem og begynte i 3. klasse i Bodø.

Oppveksten i et trygt og godt fosterhjem har gjort noe med henne.

– Jeg har bare gode erfaringer med barnevernet. Men jeg kjenner andre som er veldig redde. Mange utenlandske familier assosierer barnevernet med noen som tar barna fra foreldrene, sier Amal Mahammed til NRK.no.

Svært få av de ansatte i barnevernet har flerkulturell bakgrunn. Samtidig er stadig flere av dem som får hjelp hos barnevernet innvandrerfamilier.

– Jeg vil være med og fjerne frykten for barnevernet. Den sitter dypt, forteller Amal.

En gang ble hun bedt hjem til en somalisk familie på middag etter at hun hadde gjort en tolkejobb. Da hun kom dit var hele familien stivpyntet og huset skinte.

– Da jeg spurte om de skulle på fest sa de at de hadde det sånn hver dag. Jeg syntes det var rart, men skjønte etterpå at de hadde fått nyss om at jeg var i praksis i barnevernet, forteller 24-åringen.

Håper på jobb

Barnevernkonsulent Tor Arne Tømmerbakk og student Amal Mahammad

UTFORDRER VEILEDEREN: – Siden jeg fikk Amal som student har jeg fått ny innsikt i fremmede kulturer. Hun utfordrer oss, og det er bra, sier barnevernkonsulent Tor Erling Tømmerbakk.

Foto: Einar Breivik / NRK

Det går mot slutten på praksisperioden hos barnevernet i Bodø. Veilederen har nesten ingen kolleger med flerkulturell bakgrunn.

– Siden jeg fikk Amal som student har jeg fått ny innsikt i fremmede kulturer. Hun utfordrer oss, og det er bra, sier barnevernkonsulent Tor Erling Tømmerbakk.

Barnevernleder Tone Hilde Birkelund i Bodø

– Derfor er det uvurderlig for oss å kunne ha ansatte med fremmedkulturell bakgrunn, sier barnevernleder Tone Hilde Birkelund.

Foto: Einar Breivik / nrk

I barnevernet i Bodø er det bare én ansatt med minoritetsbakgrunn. I saksmappene finnes det mange barn fra andre kulturer, og det blir stadig flere innvandrerfamilier som trenger hjelp.

For de ansatte i barnevernet er dette krevende saker som de må bruke mye tid på. Barnevernleder Tone Hilde Birkelund håper de kan ansette Amal når hun er ferdig utdannet.

– Vi trenger henne. Vi må bruke tid for å bygge tillit og komme i posisjon til å kunne gi bistand og hjelp. Derfor er det uvurderlig for oss å kunne ha ansatte med denne kompetansen, sier hun til NRK.no.

Om et drøyt år er 24-åringen i Bodø ferdig med barnevernsutdanningen. Hun håper at barnevernet kan dra nytte av hennes bakgrunn som flerkulturell.

– Min ene drøm er utenlandske foreldre skal få en god forståelse av hva barnevernet gjør, og at samarbeidet skal bli bedre. Min andre drøm er fast jobb. Det siste skal jeg i hvert fall klare, smiler hun.