Drømmejobb i Hamsunsenteret

- Vi kunne ikke fått et bedre oppdrag! Det sier Jarl Holstad fra Hybris om jobben med å lage utstillingene i Hamsunsenteret på Hamarøy.

Fotomontasje av utstillingsrom

SLIK BLIR DET: Lyst, åpent og moderne - slik blir det nye Hamsunsenteret.

Foto: Steven Holl Architects

Jarl Holstad

SNART UTSTILLINGKLAR: Jarl Holstad i Hybris.

Et omdiskutert bygg og en omdiskutert forfatter er det perfekte utgangspunkt for denne jobben, mener Holstad.

- Hamsun er under en konstant anklage. Det er noe vi trenger i dette landet her; Hamsun som en bauta for å bryne de få ljåene som er igjen i norsk offentlig debatt. Å lage utstillingen i Hamsunsenteret er en uhyre interessant oppgave å gå inn i, sier Holstad.

- Start på toppen

Også bokstavelig skal Hamsunsenteret bli interessant å gå inn i. Bygget og utstillinga har ni hovedtema som skal speile hele livet til den omdiskuterte forfatteren. Over fire etasjer finner man ulike tema, med verksted og bibliotek midt i senteret.

Jarl Holstad gir deg hans egen, private opplevelsesguide:

- Start på toppen av de fire etasjene, og skru deg nedover i utstillingen. Du kan selvsagt starte hvor du vil, men mitt tips er å ta heisen opp, og starte derfra.

Noe for alle

Utfordringa for Hamsunsenteret er at det skal ta vare på alle, fra tilfeldige turister, til kjennere som aldri får nok av Knut Hamsun. Hybris, som har gjort flere anerkjente oppdrag innen opplevelses-design, har delt publikum i tre kategorier: Streiferen, vandreren og fagpersonen.

Ingen gjenstander

Men den som kommer streifende til Hamarøy for å se Hamsuns gamle frakk og sko, finner ikke det i Hamsunsenteret.

- Her blir ingen museumsgjenstander. Ikke en gang nobelprismedaljen han fikk. Den sendte han jo til Goebbels, sier Holstad som en slags hentydning til den evige debatten om Hamsun og nazismen.

Trenger ikke rock

- Dette blir en moderne utstilling, med projeksjoner, film, bilder og enkle tekster. Her behøves ingen fancy, revolusjonerende virkemidler. Vi trenger ikke rocke opp Hamsun! Til det er historien hans alt for god. Alt ligger i bøkene og livet hans, mener Holstad.

Utsatt

Arbeidet med selve utstillingen er utsatt til et helt år etter selve åpninga av senteret.

Men med sitt spesiell utseende, mener utbyggerne at senteret er en attraksjon i seg sjøl, når det åpner i august neste år.

- Selve bygger snakker veldig høyt. Langt utover Hamarøy og omgivelsene der. Samtidig snakker bygget også innover, mot de enkelte rom, og utstillinga vi skal lage. Den må utvikles steg for steg i dialog med bygget. Det er en veldig krevende øvelse, sier Holstad.

- Vi håper de fleste besøkende er i kategorien vandrere, de som ikke har ei klokke som tikker så veldig høyt og tar seg god tid, sier Holstad.

Knut Hamsun

Fra utstillingen.

Foto: Fotomontasje: Nasjonalbiblioteket