NRK Meny
Normal

Dro inn tre tonn skrei på en dag

Tom Robertsen på garnbåten «Eva-Sofie» er fornøyd med dagens fangst på 3000 kilo stor fin torsk. – Årets skreifiske er helt eventyrlig, sier fiskekjøper.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Robertsen leverer fangsten leveres til Hovden Fiskeindustri i Straumsjøen.

– Dette er helt fantastisk, sier han.

Han får støtte fra daglig leder Jon Edvard Johnsen ved Hovden fiskeindustri.

– Her i Vesterålen er det landet to millioner tonn mer torsk enn på samme tid i fjor. Det er svært mange år siden vi opplevde noe lignende, sier han til NRK.no.

Til Portugal

Det eventyrlige fisket skaper også mange arbeidsplassen på landsiden. Alt som de 30-40 båtene leverer ved Hovden er blitt saltet, og sendt til Portugal.

– Men nå er det slutt. Resten av sesongen går fisken til tørrfiskproduksjon, sier han.

200 tonn i døgnet

Også i Øksnes kommune i Vesterålen er det hektisk aktivitet over kaikanten.

Ved Myre Fiskemottak AS har det vært levert fangster tilsammen opptil 200 tonn per døgn.

Ligger an til godt år

Norge eksporterte fisk for 53,8 milliarder kroner i fjor. Det var 20 prosent mer enn i 2009. Ved Norges Råfisklag sitt kontor i Svolvær sitter salgskonsulent Per Rolandsen og registrerer fangstene som skal bidra til nok et gullår for norsk sjømat.

– Starten på årets fiske i Lofoetn og Vesterålen har vært så god at noen av båtene nærmer seg full kvote. Mottaksanleggene har også måttet begrense mottakene. Akkurat nå er det i Myre det landes mest torsk. Her er god kapasitet hos mottakene og havneforholdene er gode, sier han.

Skrei til folket

Fisker drar inn fisk

Eventyrlig skreifiske i Lofoten og Vesetrålen. Her er Svenn Magnus Olsen i sving på Røst.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Fortsatt er det slik at det meste av torsken blir saltet ned og solgt til Portugal, Brasil og italia. Noe av fisken går til henging, mens den aller beste kvaliteten blir solgt fersk og får kvalitetsmerket skrei festet til ryggfinnen.

– Dette er fortsatt en liten del av det tradisjonelle lofotfisket. Men markedet er i vekst, forteller Rolandsen.

– Mann av huse i Oslo

En av årsakene er landets mange restauranter som frister med flybåren lofottorsk.

– Ja, her skal alle ha gjestene skreimølje, forteller restauranteier Walter Kielieger ved Frognerseteren restaurant i Oslo.

– Med lever?

– Ha, ha, ja selvsagt. Men du kan hilse leverandørene der oppe å si at kvaliteten på leveren hittil i sesongen ikke har vært førsteklasses. Det blir helt flytende når den blir kokt, sier Kielieger, som har vært flere ganger i Nord-Norge for å lære å tilberede retten.

Skreimølje

Skreimølje

SKREI OHOI: Nå er skreien her. Og hva er vel bedre enn skreimølje akkurat nå?

Foto: Vibeke Paulsen Ceron

Dette trenger du til 4 porsjoner:

 • 4 skiver skrei á 200 – 250 g
 • 3 ss salt per liter vann, sløyf saltet dersom fisken har ligget i saltlake
 • Rogn: Ca 300 g rogn
 • 1 ss salt + 3 peppkorn per liter vann
 • Levermølje: Ca 200 g lever
 • 2 dl vann
 • 2 ts salt
 • 1 ts eddik
 • 5 hele pepperkorn
 • 1 laurbærblad
 • 1 sjalottløk el 1/2 vanlig løk
 • Tilbehør:
 • Kokte poteter ev kokte gulrøtter, persilledryss

Slik gjør du:
Gjør klar fiskeskivene. Kok opp vann med salt og pepperkorn til rognen. Pakk den i matpapir og legg den i det kokende vannet. Når vannet koker opp igjen, senkes varmen og rognen trekker i vannet som så vidt er på kokepunktet, i ca 30 minutter avhengig av størrelsen. Kok poteter og eventuelt gulrøtter.

La lever ligge i kaldt vann i ca 15 minutter. Trekk forsiktig av den tynne hinnen, da vil du fjerne eventuell kveis. Kok opp vann, salt, eddik, hel pepper, laurbærblad og hakket løk. Tilsett leveren og la den trekke i ca 10 minutter.

Husk å varme tallerkener. Kok fisken rett før servering. Kok opp rikelig med vann, som skal være usaltet dersom fisken på forhånd har ligget i saltlake. Legg i fiskeskivene, ikke flere enn det som går med til første gangs servering. Gi vannet er raskt oppkok, trekk kjelen fra varmen og la stå under lokk til fisken så vidt er gjennomkokt og begynner å løsne fra beinet, 5 – 8 minutter avhengig av tykkelsen på fiskeskivene.

Skjær rognen i skiver. Bruk hullsleiv og løft torskeskivene over på varme tallerkener eller fat. Anrett med rogn. Server levermølja i en skål ved siden av. Server straks, med varme poteter. Husk ”skrotefat” på bordet, til bein og skinn.