Drapssiktet ektemann må sitte inne til han er ferdig undersøkt

Mannen i 60-årene som er siktet for drapet på sin egen kone må sitte i varetekt til de sakkyndige er ferdig med sine undersøkelser.

 Mann pågrepet etter mistenkelig dødsfall

Mannen i 60-årene ble pågrepet og siktet etter at hans kone ble funnet død på Havblikk camping på Nesna natt til lørdag 6. juli. Kvinnen ble funnet død i parets spikertelt.

Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no

Det betyr at mannen må sitte i varetekt frem til 1. februar. Det er den samme datoen hvor de to sakkyndige skal levere sin en rettspsykiatrisk undersøkelse av ham.

Under rettsmøtet i Rana tingrett i går nektet mannen straffskyld, slik han har gjort hele veien siden kona hans ble funnet død på Havblikk camping på Nesna.

Aktor ville ha mannen fengslet i åtte nye uker, men retten utvidet bare varetekten til 1. februar.

Døde av kvelning

Det var lørdag 6. juli i år at mannen i 60-årene ble pågrepet og siktet etter dødsfallet.

Mannen ble først siktet for legemsfornærmelse, men 8. juli ble siktelsen utvidet til forsettlig drap. Han har siden sittet i varetektsfengsel.

10. september mottok politiet den endelige obduksjonsrapporten, som konkluderte med at kvinnen døde som en følge av kvelning.

Fikk først melding om hjertestans

Politiet fortalte på pressekonferansen like etter dødsfallet at de først fikk melding om at kvinnen hadde fått hjertestans.

– På bakgrunn av opplysninger så først ikke vi grunnlag for å gjøre noe tiltak. Men i løpet av lørdagen fikk politiet opplysninger som ga grunnlag for å undersøke nærmere, og vi startet da teknisk og taktisk etterforskning sa politiadvokat Andreas Christiansen.

Kripos ble koplet inn, og etterforskningen medførte at 60-åringen ble siktet for legemsfornærmelse etter paragraf 228.

– Gjennom søndagen etterforsket vi saken med stor tyngde. Avdøde ble sendt til obduksjon, og vi foretok vitneavhør, fortalte Christiansen.

På bakgrunn av samlet etterforskning og den foreløpige obduksjonsrapporten ble siktelsen utvidet til forsettlig drap.

(artikkelen fortsetter under)

Politiet om drapssaken i Nesna

Skal undersøkes

I november ba mannens forsvarer Per Magne Kristiansen om at den tiltalte skulle underlegges en rettspsykiatrisk undersøkelse.

Rana tingrett har oppnevnt to sakkyndige som skal avslutte sitt arbeid 1. februar.

Kristiansen forteller at han ba om undersøkelsen fordi han vil ha alle sider ved saken belyst.

– Det er viktig å sikre at alle straffbarhetsbetingelser er til stede, sier han til NRK i dag.

Årsaken til at Kristiansen vil ha mannen løslatt er at han mener fortsatt varetekt er et uforholdsmessig inngrep.

– Det henger sammen med hans tilstand og personlige forhold. Aktor ville opprinnelig ha fortsatt varetekt i åtte uker, men vi fikk det kortet ned til 1. februar, forteller han.

Ferdig etterforsket

Politiet på sin side er fortsatt sikre i sin sak. Mannen kvalte sin egen kone, mener de.

– Vi er ferdig med all etterforskning og fra vår side står saken på vent. Nå gjenstår bare den sakkyndige rapporten før riksadvokaten vil ta stilling til tiltalen, sier politiinspektør Jonas Nerdal.