NRK Meny
Normal

Drapsmann utvist og uttransportert fra Norge

En drapsdømt mann fra Algerie er utvist på livstid.

27. mai hentet politiet mannen i Bodø fengsel. Her kjøres han inn hovedporten på flyplassen i Bodø.

27. mai hentet politiet mannen i Bodø fengsel. Her kjøres han inn hovedporten på flyplassen i Bodø.

Foto: Salten politidistrikt

I januar 2005 ble en tobarnsmor knivstukket og drept i Rønvika i Bodø av sin tidligere samboer. De to barna til den 42 år gamle kvinnen var til stede i leiligheten da moren ble drept. Drapet rystet en hel landsdel.

– Tirsdag 27. mai ble mannen hentet i fengslet og uttransportert. Han får aldri returnere til Norge, leder ved utlendingsseksjonen i Salten, Harald Jakobsen.

Hentet i fengslet

Harald Jacobsen

– Mannen hadde sonet ferdig, men var samtidig utvist fra Norge, sier leder ved utlendingsseksjonen i Salten, Harald Jakobsen.

Foto: Simen Follesø Røiseland

Den drapsdømte mannen hentet i fengslet av to tjenestemenn fra Salten politidistrikt. Han hadde da sonet ferdig to tredeler av straffen på 14 år og var utvist fra Norge og Schengen på livstid.

– Mannen hadde sonet ferdig, men var samtidig utvist fra Norge. Normal prosedyre er da at politiet henter han på fengslet og fører han tilbake til hjemlandet, forteller

– Viktig i samfunnsperspektiv

Han forteller at det var noen utfordringer fra algeriske myndigheter knyttet til uttransporten, men at ting løste seg, og mannen kunne derfor bli transportert tilbake til sitt hjemland uten komplikasjoner. En uttransport som ifølge Jakobsen er svært viktig sett i et samfunnsperspektiv.

– Det er viktig at utlendinger som har utført alvorlig kriminalitet som i dette tilfelle drap, blir utvist og transportert ut av landet umiddelbart. Det er viktig både for de etterlatte og samfunnet for øvrig, avslutter den erfarne politimannen.

Barna til stede i leiligheten

Kvinnens da tre uker gamle sønn og sju år gamle datter var til stede i leiligheten i Rønvik i Bodø da ugjerningen fant sted for ni år siden. Mannen som senere ble dømt for drapet, hadde fått avslag på asylsøknaden sin fra Utlendingsdirektoratet allerede i i november 2002.

Han anket avslaget inn for Utlendingsnemnda, men fikk endelig avslag i mars 2003. Måneden etter forsvant han fra Bjerka asylmottak sør for Mo i Rana.