NRK Meny
Normal

Dramatisk pågripelse i Salten

Det ble dramatisk da politiet skulle gjøre en pågripelse i går kveld. Politiet skjøt varselsskudd etter trusler fra en mann i 20-årene.

Politi med våpen

Brukte våpen: Saltenpolitiet måtte anvende våpen under en pågripelse i går kveld (illustrasjonsfoto)

Foto: Adnan Naeem

Ved 21-tiden i går kveld fikk politiet inn en melding om vold i en privat adresse i Salten politidistrikt. Da politiet ankom stedet ved 22-tiden, gikk mannen ut med en pistol i hånden. Han kom med trusler om bruk av våpen mot politiet. Etter gjentatte pålegg om å legge fra seg våpenet, skjøt politiet et varselsskudd. Mannen la deretter fra seg våpenet, og overga seg. Dette sier politiet i en pressemelding. Den nå siktede mannen har tilstått handlingene i et avhør med politiet.

Våpenet fungerte ikke

– Det er snakk om en mann og en kvinne i 20-årene. Kvinnen er den fornærmede. Hendelsen skjedde et stykke utenfor Bodø, det tok en stund å reise fra politihuset her. Han ble oppfattet som beruset ved pågripelsen, forteller politiadvokat Viktor Madsen, som ikke vil gå nærmere inn på hvor hendelsen skjedde.

Politiadvokat Viktor Madsen, Salten politidistrikt

I avhør nå: Mannen avhøres nå om hendelsen, forteller politiadvokat Viktor Madsen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Våpenet viste seg å ikke være funksjonelt. Ifølge Madsen skal det ha vært plombert, det vil si at det var noe mellom løpet, som hindret våpenet å gå av. Skytevåpenet var heller ikke ladd. Mannen er nå siktet for legemsbeskadigelse, men kan også bli siktet for trusler mot politiet. Den siktede skal selv ha ringt inn til politiet. I denne samtalen skal han ha kommet med trusler om vold mot politiet.

Kan anvende våpen ved trusler

Hendelsen skjedde i et landlig område, ifølge pressemeldingen. Kvinnen var utsatt for vold, og ble fraktet til legevakten. Ingen av skadene skal ha blitt påført av et skytevåpen.

Bodø politihus

Måtte rykke ut: Saltenpolitiet måtte ty til våpenbruk ved en pågripelse i går kveld.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

Under våpeninstruksen paragraf 19 står det blant annet at politiet kan ty til bruk av skytevåpen dersom de blir utsatt for trusler, og det er fare for personskade og tap av menneskeliv. Det kan også anvendes dersom det anses som nødvendig ved pågripelse av en som er mistenkt for grove voldshandlinger.

Har tilstått forholdet

Mannen er tidligere dømt for et annet forhold, og begynner derfor på soningen av den dommen, i stedet for varetekstsfengsling. Det opplyser forsvarer Finn Ove Smith til NRK Nordland. Den tidligere dommen skal ikke ha noe med voldsbruk å gjøre.

– Jeg har snakket med min klient, som sa at han i avhør med politiet har tilstått de handlingene han ble siktet for etter pågripelsen i går kveld. Han har også forklart seg om hendelsene til politiet, sier Smith til NRK.

I følge forsvareren er ikke mannen tidligere dømt for voldsbruk. Politiadvokat Viktor Madsen sa også i et radiointervju med NRK lørdag ettermiddag at mannen hadde tilstått i avhør.

Vi oppdaterer saken!