Døra på gløtt for comeback

En trist Sp-veteran Jon Tørset forlot fylkesrådet onsdag morgen.

Trud Berg (A), Odd Eriksen (A) og Jon Tørset (Sp)

NY HVERDAG: Jon Tørset er ikke lenger fylkesråd for samferdsel i Nordland. Fra i dag går han tilbake til en tilværelse som fylkestingsrepresentant.

Foto: Dan Henrik Klausen

- Denne situasjonen er trist og ufortjent, sier Sp-veteranen Jon Tørset til NRK. I dag forlot han fylkesrådet etter politisk strid om budsjettet.

Likevel holder han døra på gløtt for å komme tilbake som medlem av Senterpartiets fylkestingsgruppe.

Men før han gjør det, må årsmøtet i Nordland Senterparti i februar gi han den tilliten han føler han trenger for å delta i gruppa.

- Det er flere muligheter. Det ene er å danne sin egen gruppe. Den andre muligheten er å gå inn i fylkesgruppa igjen. Dersom jeg skal gjøre det må jeg ha uttrykkelig støtte fra fylkesårsmøtet. Jeg kan ikke leve med å ikke ha tillit i gruppa, sier Jon Tørset.

Forlot rådet i dag

Tørset har vært en av to rådsmedlemmer i fylkesrådet fra Senterpartiet. Denne uka brast samarbeidet som følge av store uenigheter. Da fylkestinget kom sammen onsdag forlot han og næringsråd Liv-Jule Waagan fylkesrådet. Geir-Ketil Hansen (SV) tar over samferdsel mens Trud Berg (Ap) overtar næring fram til fylkestinget i februar.

Les også: Mister ikke kjernevelgerne

Video nsps_upload_2008_12_2_19_54_4_2540.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

(Video: Politiker uten jobb)

- Måten fylkestingsgruppa vår har håndtert saken på er beklagelig. De har ikke spilt kortene sine særlig godt. Fylkespartiet er nå i en situasjon hvor vi er uten fylkesråder, makt og penger, sier Tørset.

Ultimatum

Ann-Hege Lervåg

Gruppeleder Ann-Hege Lervåg i Nordland Senterparti.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

- Jeg vil ikke tre tilbake til partiets fylkestingsgruppe som Ann-Hege Lervåg leder etter det som har skjedd, sa Tørset til NRK i går.

Det eneste som kan få Tørset til å stille seg bak partiet i fylkestinget, er om Ann-Hege Lervåg blir fjernet som gruppeleder.

Senterpartiets gruppeleder Ann-Hege Lervåg stilte ultimatum til fylkesrådet i forbindelse med budsjettet for 2009. Resultatet ble at Ap, Sv, og Kystpartiet kasta samarbeidspartneren Sp ut av rådet.

Jon Tørset er en av veteranene i Nordland Senterparti. Før han ble rådsmedlem var han fylkesordfører åtte år, samt at han har vært leder for fylkespartiet i tolv år.

Satset høyt, tapte alt

Senterpartiets gruppeleder Ann-Hege Lervåg satset alt på å få gjennom partiets budsjettkrav. I stedet svarte fylkesrådet med å fri til Venstre og KrF. Dermed stod Senterpartiet strippet tilbake uten noen som helst innflytelse.

Bråket i partiet startet lenge før fylkestinget samlet seg i Bodø første desember.

Mens rådsmedlemmene i partiet ville gå inn for budsjettforslaget fra fylkesrådet, gikk fylkestingsgruppa til Senterpartiet mot det og fremmet sitt eget budsjettforslag.

I uka før var det heltisk aktivitet i partiet og fylkespartiet begynte å gå opp i liminga da Johan Petter Røssvoll trakk seg som leder for partiet.

- Jeg har ikke helse til å lede partiet i den situasjonen vi har kommet opp i, sa Røssvoll til NRK Nordland da han trakk seg.

I løpet av noen uker er partiet splittet på alle hold. Styremedlemmer trakk seg i protest, og i fylkestinget vil det nå sitte representanter fra Senterpartiet som ikke står sammen.