Donald har vært på Vega-besøk, og her er den første skissen

Donald Duck har vært på sin første tur i verdensarvområdet Vegaøyene. Her traff han sin fjerne slektning ærfuglen. Til neste år kommer Donald-bladet som forteller hele historien.

Arild Midthun tegner Donald på Vega

DEN FØRSTE TYVTITTEN: Dette er den aller første skissen til Donald-bladet som kommer i kioskhyllene i juli nesate år – med handling fra Vega. – Det blir både spennende og morsomt akkurat som en god Donaldhistorie skal være, sier tegner Arild Midthun.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

I slutten av juli skjer det. Da kommer Donald-bladet hvor sinnataggen fra Andeby skal på slektstreff i ærfuglenes rike på Vegaøyene. Denne uka har Donald og Arild Midthun vært på sin første befaring i verdensarvkommunen på Helgelandskysten.

– Donald har rukket å bli 81 år, men holder seg godt. For han blir det stort å endelig møte helgelandsslekta, sier Arild Midthun, som har tegnet Donald i 11 år, og er Norges eneste autoriserte Donald-tegner.

Vega vant avstemming

Det var i juni år at det ble klart at Vegaøyene skulle få hovedrollen i en Donald Duck-historie. Avstemmingen som Donald-lesere over det ganske land har deltok i gikk ut på å stemme fram hvilket av de sju norske stedene på UNESCOs verdensarvliste vil du Donald og Co. skal dra.

Hva Donald skal gjøre på Vega er ikke helt spikret ennå. Men tegneren har hentet masse inspirasjon blant sjøfuglene ute i havgapet. Mest begeistret ble Midthun for ærfuglene.

And uten impulskontroll

Arild Midthun

Arild Midthun er sikker på at Donald vil trives blant de fjerne slektningene. – Han kommer til sine egne.

Foto: Helge Lyngmoe

Ærfugler er relativt sedate og sindige fugler, og det lukter konflikt når hissigproppen fra Andeby gjør sin entre.

– Donald er diametralt motsatt. Han er alt annet enn rolig, sindig og ettertenksom. Han har alle våre dårligste karaktertrekk. Han har ingen impulskontroll og lærer aldri av sine egne feil. Derfor blir det spennende hvordan møtet med ærfuglene blir, sier Midthun.

Midthun er imidlertid litt glad for at Donald skal til Vega i juli.

– Da vil han ikke forstyrre ærfuglene når de ruger. Når Donald kommer har de fått ut ungene sine.

Donald-tegning

Dette første tegningen der Donald er på Vega, tegnet ekslusivt av Arild Midthun for NRK Nordland.

Foto: Tegning: Arild Midthun

Ederdun

Vegaøyene er ærfuglens rike. I mer enn 1.000 år har øyværingene dratt opp tang til tørking som de har brukt til ærfuglreir under skjul av rakved og i små hus bygget av stein. Familiene har laget reir til hundrevis fugl, passet på at fuglen fikk den nødvendige ro til å slå seg ned og sørget for at verken rovfugl eller firbente skapninger fikk rane reirene.

Lånan/Vega/Nordland På dunværet, Lånan, har Ærfuglbestanden tatt seg opp og det er flere hekkinger enn før. Det betyr mer dun for de dunsankerne. Foto: Øyvind Nordahl Næss/VG

UNIKT KULTURLANDSKAP: Vegaøyene er kjent for sitt unike kulturlandskap og for sin eldgamle ærfugltradisjon. Her ser du de små trehusene som fungerer som hjem for ærfuglene mens de hekker.

Foto: Scanpix

– Historien om den eksklusive edderdunet fra Vega, må selvsagt med. Vi får se hvordan ideen utvikler seg.

Edderdunsduner fra Vega selges på verdensmarkedet til opptil 50.000 kroner per stykk, og når det er så store verdier i omløp, vil kanskje gjerrigknarken onkel Skrue fatte en interesse?

– Ja, jeg tror bestemt at både onkel Skrue og Ole, Dole og Doffen blir med til Vega. Det blir både spennende og morsomt akkurat som en god Donaldhistorie skal være, sier tegner Arild Midthun.