Hopp til innhold

Forsvarer etter drapsdom: – Min klient er overrasket

En 45 år gammel mann er dømt til tvungent psykisk helsevern etter drapet på Dønna i desember i fjor.

Advokat Allan Rognan

OVERRASKET: I retten ba forsvarer Allan Rognan om full frifinnelse, men han ble ikke hørt. I stedet dømmer Alstahaug tingrett mannen til tvunget psykisk helsevern. – Jeg er overrasket, sier han.

Foto: Frank Nygård / NRK

45-åringen skal ifølge tiltalen ha slått Bjørn Roar Teigstad (43) flere ganger i hodet, hvorav minst en gang med den butte enden av en øks.

Teigstad døde av hodeskadene han ble påført.

I dommen fra Alstahaug tingrett står det at retten utelukker at det kan være en alternativ gjerningsmann.

Nektet å forklare seg

Det var torsdag 12. desember 2013 at Bjørn Roar Teigstad (43) ble funnet død i et bolighus på Dønna i Nordland.

En nå 45 år gammel mann ble pågrepet 13. desember og har sittet varetektsfengslet siden.

Det var 45-åringen selv som varslet politiet og han forholdt seg rolig helt til ambulanse og politi kom, og han ble pågrepet uten dramatikk.

Etter pågripelsen nektet han imidlertid å forklare seg for politiet. Det standpunktet sto han fast på helt til rettssaken startet i Alstahaug tingrett i august i år.

(artikkelen fortsetter under)

Øksa brukt i Dønna-Drapet, mener politeit på Helgeland

DRAPSVÅPENET: Det var torsdag 12. desember 2013 at Bjørn Roar Teigstad (43) ble funnet død i et bolighus på Dønna i Nordland. Politiet mener denne øksen var drapsvåpenet.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Psykotisk

I retten ba forsvarer Allan Rognan om full frifinnelse, men han ble ikke hørt. I stedet dømmer Alstahaug tingrett mannen til tvunget psykisk helsevern.

Etter en samlet vurdering finner retten at det ikke er tvil om at tiltalte var psykotisk, og at han derfor ikke var tilregnelig på tidspunktet da han begikk drapet.

Retten mener også at samfunnet må beskyttes mot 45-åringen.

– Etter en samlet vurdering av ovennevnte momenter er det retten sitt syn at det er nærliggende fare for at tiltalte på nytt vil begå en alvorlig forbrytelse som krenker eller utsetter for fare andres liv, helse eller frihet, står det i dommen.

Retten legger til grunn at tiltalte må under behandling dersom han skal ha utsikter til bedring.

– Overrasket og skuffet

Advokat Allan Rognan forteller at saken nå vil bli anket.

– Jeg har nettopp lest gjennom dommen og diskutert med min klient. Hans reaksjon er at han er overrasket og skuffet.

– Er du overrasket?

– Ja, det må jeg innrømme. Ifølge bevisbildet som ble tegnet i retten er jeg overrasket over utfallet. Det er ingen tvil om vi vil anke dommen.

Statsadvokat og aktor Hilde Stoltenberg er derimot fornøyd med utfallet.

– Dommen er grundig og jeg ser at retten har hørt på våre argumenter. Vi har fått fullt medhold og vi kommer ikke til å anke, sier hun.

En mann pågrepet og siktet, etter det politiet betegner som et mistenkelig dødsfall i et bolighus på Dønna. Kripos er på plass for å bistå i etterforskningen, men mannen som er siktet nekter skyld og vil ikke la seg bli avhørt.

KRIPOS PÅ ÅSTEDET: Få dager etter at Bjørn Roar Teigstad ble funnet død, var Kripos på plass for å gjøre åstedsundersøkelser.