36-åringen dømt til syv års forvaring

36-åringen fra Bodø er dømt til syv års forvaring for grove seksuelle overgrep mot 11 barn.

Overgrepssaken i Bodø

UTGA SEG FOR Å VÆRE JENTE: 36-åringen brukte dette bildet og nicket 'cillepia15' for å komme i kontakt med unge gutter på nettet.

Foto: NRK

Den omfattende rettssaken i Salten tingrett i Bodø startet 11. oktober og gikk fram til fredag 23.oktober. 36-åringen har erklært seg skyldig på alle punkter i den alvorlige tiltalen, som omfattet overgrep mot 11 barn mellom 8 og 16 år.

De to groveste tiltalepunktene omfatter seksuell omgang.

I dag falt dommen. 36-åringen dømmes til syv års forvaring med en minstetid på fire år. I tillegg må han betale 525.000 kroner i erstatning til syv av ofrene. Det betyr at fire av gutten ikke fikk noen erstatning.

Dommen er i tråd med aktors påstand, men erstatnigsbeløpet er mindre enn de 1,25 millionene bistandsadvokatene ba om.

– En korrekt dom

Advokat, Finn Ove Smith, som bistår en av ofrene, har snakket med foreldrene til sin klient i dag. De uttrykker at de er fornøyd med forvaringsdommen.

– Jeg har snakket med foreldrene til min klient og de mener dommen er korrekt, sier han.

Smith mener imidlertid at erstatningen kunne vært noe høyere.

– Når det gjelder erstatningsbeløpene, så er de relativt høye, men det var også kravene. Jeg mener likevel at de kunne vært enda høyere, sier han.

Smiths klient ble tildelt 80.000 kroner. Den av ofrene som ble tildelt størst erstatning fikk 125.000 kroner.

(artikkelen fortsetter under)

Finn Ove Smith

Bistandsadvokat Finn Ove Smith.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Lot som han var jente

I retten forklarte mannen at han brukte nettet til å begå overgrep mot gutter uten at de visste at de ble utnyttet. Det gjorde han ved å framstå som en 15 år gammel jente på direktemeldingstjenesten MSN.

– Det var her jeg fikk gutter til å begå seksuelle handlinger for meg på webkamera, forklarte han.

Den fordekte seksuelle kontakten med en rekke unge gutter var ifølge 36-åringen en metode han brukte for å dempe behovet for leve ut sin pedofile seksuelle legning.

Videofilmet overgrepene

Han ga samme forklaring på hvorfor han videofilmet sine egne alvorlige seksuelle overgrep mot små gutter, og i tillegg lastet ned store mengder overgrepsmateriale fra nettet.

På to bærbare maskiner og en ekstern harddisk er det funnet til sammen 325 videoer med barn som utfører seksuelle handlinger, enten alene eller med voksne.

På rettssakens siste dag ba han overgrepsofrene og deres familier om unnskyldning.

– At han er pedofil, trenger ikke å bety at han vil begå nye overgrep. Han vet nå at han må temme sine lyster. Han kan få profesjonell hjelp, sa mannens forsvarer, advokat Nils Aga.

Ba om forvaring

Forsvarer Nils Aga

Tiltaltes forsvarer, advokat Nils Aga, ba om fire års fengsel for sin klient.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Aktor Jonas Nerdal la fram påstand om sju års forvaring for bodømannen, mens tiltaltes forsvarer Nils Aga ba om fire års fengsel for sin klient.

I sin prosedyre sa Aga at forvaring er en for streng straff.

Erstatning

Bistandsadvokatene ba om oppreisning på til sammen 1,25 millioner kroner til ofrene i overgrepssaken i Bodø. Advokatene til de 11 guttene mener barna er påført umiddelbare skader og det er stor fare for senskader.