Hopp til innhold

Dømt til psykisk helsevern

43-åringen er i Salten tingrett dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern etter drapet på Ann Mari Solås 16. desember.

Demo_solås

AKSJON: Flere titalls mennesker møtte opp for å vise sympati med Ann Mari Solås familie som krever at gjerningsmannen flyttes.

Mannen er også dømt til å betale de etterlatte i underkant av 800.000 kroner i erstatning og oppreisning.

- Vi er fornøyd med dommen, sier statsadvokat Erik Thronæs til NRK.

Avdelingsoverlege Knut Kjerpeseth ved Nordlandssykehuset, avdeling psykiatri sier at de fremdeles jobber for å finne ei løsning som gjør at mannen kan få behandling et annet sted enn i Bodø.

- Vi håper å ha på plass ei eventuell løsing i siste halvdel av måneden, sier Kjerpeseth til NRK Nordland.

Dommen er i samsvar med aktors påstand og er enstemmig.

Rettssaken mot den 43 år gamle drapstiltalte norsk-iraneren ble avsluttet i Salten tingrett i forrige uke. Aktor, statsadvokat Erik Thronæs la ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern , mens mannens forsvarer Nils Aga ba om full frifinnelse for sin klient.

Drapsofferets familie har bedt om at 43-åringen blir sendt ut av Bodø når rettssaken er over , slik at de ikke risikerer å treffe ham på gata om han blir løslatt etter kort tid. For det kan nemlig skje.

Kan komme ut etter ett år

Blir han overført, er det et åpent spørsmål hvor lenge han skal behandles. Allerede etter ett år kan han søke om å få komme ut. Helsetilstanden hans da vil være et viktig element i vurderingen. Dette har satt sinnene i kok hos venner og støttespillere av familien som demonstrerte utenfor Salten tingrett også på rettssakens siste dag.

- Helsemyndighetene avgjør nå hvilken form for behandling han skal få og hva innholdet skal være, sier Thronæs.

- Etter loven er det slik at de første tre ukene skal han være i institusjon hele døgnet. Etter tre uker er det helsemyndighetene som avgjør hva som skjer.

Thronæs sier han har stor forståelse for at de etterlatte ikke ønsker å møte drapsmannen.

- Men det kan ikke retten eller påtalemyndighetene si noe om.

Ny demonstrasjon

Demo_solås

Takket for Støtten. Trond Solås, Jørn Tvervik og Frps Jan Arild Ellingsen.

Foto: Ingrid Danielsen

I dag møtte et førtitalls personer utenfor Bodø fengsel for å vise sin støtte til Ann Mari Solås etterlatte. De krever at drapsmannen må flyttes fra byen, uansett hva dommen måtte si. Gjerningsmannen er og var psykotisk da han tok livet av Solås, og vil høyst sannsynlig bli dømt til psykiatrisk behandling, og ikke fengselsstraff. Uansett vil de pårørende ha han ut av Bodø.

- Det barna har vært igjennom er umenneskelig for alle. De har lidd nok, sier Jørn Tvervik som er far til Solås sønn.

- Støtten varmer

Demo_Solås

Sterke meninger: Budskapet var klart på demonstrantenes plakater.

Foto: Ingrid Danielsen

Sammen med Ann Mari Solås far, Trond Solås og nestleder i justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen, kom han til aksjonen utenfor fengselet i dag. Og folk sterke engasjement i saken varmer de etterlatte, forteller han.

- Det er veldig godt å se at så mange bryr seg, og vi setter stor pris på støtten, sier Trond Solås.

Både Tvervik og Solås fastholder at de vil ta familien med seg og flytte fra Bodø dersom drapsmannen skal sone her.

- Ja, det kommer vi til å gjøre. Av hensyn til barna se jeg ingen annen utvei, sier Tvervik.

- Tror du at dere vil bli hørt i denne saken?

Håper på lovendring

- Ja, vi har store forhåpninger om det, og det vil være en stor og viktig seier for oss. Først og fremst gjør vi det av hensyn til barna og Ann Maris familie, men dette er også en samfunnsmessig viktig kamp, sier Tvervik.

Og nettopp på grunn av det møtte også stortingsrepresentant og nestleder i justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen opp. Han mener det er på tide at ofrene får mer å si.

- Det er et stort justispolitisk problem at man tar større hensyn til gjerningspersonene, mens de etterlatte bare må finne seg i det. De etterlatte har uskyldig havnet i denne situasjonen, og skal ikke behøve å betale en høyere pris enn de allerede har gjort. Og det finnes mange eksempler på slike saker, sier Ellingsen.

Styrt av stemmer

Den 43-årige bodømannen med iransk bakgrunn sier han var viljeløst styrt av indre stemmer da han drepte Ann Mari Solås med kniv.

Mannen hadde vært psykiatrisk pasient i mange år før han drepte sin 32 år gamle nabo med kniv den 16. desember i fjor. Han hadde vært innlagt på psykiatrisk sykehus tre ganger. Da rettssaken startet tilsto han drapet og erklærte seg skyldig.

Klandret helsevesenet

Nils Aga

BA OM FRIFINNELSE: Nils Aga, som forsvarer den drapstiltalte 43-åringen, ber om full frifinnelse av sin klient.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Norsk-iraneren er karakterisert som strafferettslig utilregnelig av de rettspsykiatrisk sakkyndige og hans forsvarer Nils Aga ba om full frifinnelse av mannen da han holdt sin avslutningsprosedyre i Salten tingrett i foriige uke. Samtidig klandret han helsevesenet og sa at dersom klienten hans hadde tatt medisinen sin, ville drapet aldri ha skjedd.