Dømt for overgrep – pågrepet på nytt

I 2013 ble 60-åringen dømt for overgrep mot barn under 14 år. Etter tips fra Kripos ble mannen i forrige uke pågrepet i besittelse av overgrepsbilder mot barn.

Region Indre Salten

Etter tips fra Kripos gikk lokalt politi til pågripelse av en 60-åring på Fauske. Mannen er tidligere dømt for overgrep.

Foto: Johannes Ødegård / NRK

Dokumenter tilsendt fra Kripos gjorde fauskepolitiet oppmerksom på 60-åringen. I dokumentene skal det ha kommet frem indikasjoner på at mannen var i besittelse av overgrepsbilder av barn. I en pressemelding opplyste politiet at de aksjonerte raskt da tipsene kom inn.

Regionlensmann Robin Johnsen

– Det som gjør saken spesiell er at mannen er dømt tidligere for overgrep mot barn under 14 år, forteller regionlensmann Robin Johnsen.

Foto: Johannes Ødegård / NRK

– Det er ikke snakk om store mengder dokumentasjon i utgangspunktet. Det er et ti-talls bilder. Det som gjør saken spesiell er at mannen er dømt tidligere for overgrep mot barn under 14 år, og det gjør at vi da er tidlig ute med å aksjonere, forteller regionlensmann Robin Johnsen i Indre Salten.

Etter at mannen var pågrepet beslagla politiet alt av datautstyr og lagringsmedia. Politiet har startet etterforsking og vil blant annet gjennomgå det beslaglagte materialet.

Dømt tidligere

Mannen ble i 2013 dømt for overgrep mot barn under 14 år. Da ble dommen to år og seks måneder i fengsel, hvorav ett år var betinget. I den nye saken skal 60-åringen ha erkjent å ha lastet ned og oppbevart overgrepsbilder av barn, men nekter straffeskyld for å ha delt overgrepsbilder. Dette bekrefter mannens forsvarer til Avisa Nordland.

– Det at du er dømt for det samme før kan ha betydning for en eventuell ny dom, sier Johnsen.

Kripos tipser distriktene

I arbeidet med å forhindre digitale overgrep samarbeider Kripos med teleselskaper og et internasjonalt nettverk av organisasjoner. De jobber kontinuerlig med å oppdatere sine lister over nettsider med overgrepsmateriale.

Axel Wilhelm Due

Kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Wilhelm Due

Foto: KRIPOS

Kommer de over saker med ulovlig materiale oppretter de anmeldelser og kan sende sakene til lokale politidistrikt.

– Vi mottar tips fra både privatpersoner, barn som oppholder seg på nett og gjennom internasjonalt samarbeid. Gjennom Europol og Interpol kan for eksempel et beslag i Canada føre til pågripelser i Norge, forteller Axel Due hos Kripos.