NRK Meny

Dømt for overgrep – pågrepet på nytt

I 2013 ble 60-åringen dømt for overgrep mot barn under 14 år. Etter tips fra Kripos ble mannen i forrige uke pågrepet i besittelse av overgrepsbilder mot barn.

Region Indre Salten

Etter tips fra Kripos gikk lokalt politi til pågripelse av en 60-åring på Fauske. Mannen er tidligere dømt for overgrep.

Foto: Johannes Ødegård / NRK

Dokumenter tilsendt fra Kripos gjorde fauskepolitiet oppmerksom på 60-åringen. I dokumentene skal det ha kommet frem indikasjoner på at mannen var i besittelse av overgrepsbilder av barn. I en pressemelding opplyste politiet at de aksjonerte raskt da tipsene kom inn.

Regionlensmann Robin Johnsen

– Det som gjør saken spesiell er at mannen er dømt tidligere for overgrep mot barn under 14 år, forteller regionlensmann Robin Johnsen.

Foto: Johannes Ødegård / NRK

– Det er ikke snakk om store mengder dokumentasjon i utgangspunktet. Det er et ti-talls bilder. Det som gjør saken spesiell er at mannen er dømt tidligere for overgrep mot barn under 14 år, og det gjør at vi da er tidlig ute med å aksjonere, forteller regionlensmann Robin Johnsen i Indre Salten.

Etter at mannen var pågrepet beslagla politiet alt av datautstyr og lagringsmedia. Politiet har startet etterforsking og vil blant annet gjennomgå det beslaglagte materialet.

Dømt tidligere

Mannen ble i 2013 dømt for overgrep mot barn under 14 år. Da ble dommen to år og seks måneder i fengsel, hvorav ett år var betinget. I den nye saken skal 60-åringen ha erkjent å ha lastet ned og oppbevart overgrepsbilder av barn, men nekter straffeskyld for å ha delt overgrepsbilder. Dette bekrefter mannens forsvarer til Avisa Nordland.

– Det at du er dømt for det samme før kan ha betydning for en eventuell ny dom, sier Johnsen.

Kripos tipser distriktene

I arbeidet med å forhindre digitale overgrep samarbeider Kripos med teleselskaper og et internasjonalt nettverk av organisasjoner. De jobber kontinuerlig med å oppdatere sine lister over nettsider med overgrepsmateriale.

Axel Wilhelm Due

Kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Wilhelm Due

Foto: KRIPOS

Kommer de over saker med ulovlig materiale oppretter de anmeldelser og kan sende sakene til lokale politidistrikt.

– Vi mottar tips fra både privatpersoner, barn som oppholder seg på nett og gjennom internasjonalt samarbeid. Gjennom Europol og Interpol kan for eksempel et beslag i Canada føre til pågripelser i Norge, forteller Axel Due hos Kripos.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Se hvordan fluefiske ser ut fra lufta. Bildene er tatt utenfor Bodø.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.