Hopp til innhold

Dømt Coop-direktør får en ny sjanse i retten

Høyesterett mener det var feil av lagmannsretten å avvise ankesaken til den tidligere direktøren for Coop på Helgeland.

Coop Helgeland
Foto: Frank Nygård / NRK

Per Danielsen

Advokat Per Danielsen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Min klient får nå mulighet til å få behandlet viktige deler av saken sin på nytt, sier advokat Per Danielsen.

Han mener det er begått flere saksbehandlingsfeil etter at den tidligere direktøren i Coop Helgeland og hans kone ble dømt til fengsel for grovt økonomisk utroskap, og medvirkning til dette.

Hålogaland lagmannsrett avviste anken, men nå kommer saken likevel opp på nytt. Høyesterett mener nemlig at det var feil av lagmannsretten å ikke behandle anken.

– Dette er gledelig for min klient, som får en ny mulighet til frifinnelse. Nåløyet er meget trangt i Høyesterett, og det vanlige i en slik situasjon er at lagmannsretten tillater ny behandling, sier Danielsen til NRK.

– Store spørsmål om behandlingen

Mannen i 40-årene stod tiltalt for å bruke bedriftens penger på reiser, bil og motorsykkel, men ble frikjent for bilkjøpet. Rana tingrett fant ham skyldig på 12 av 14 tiltalepunkter, og direktøren ble dømt til ni måneder fengsel, mens kona ble dømt til 90 dagers fengsel.

I tillegg ble han dømt til å betale 223.000 kroner i erstatning til Coop Helgeland.

– I denne saken har vi over nesten 20 sider påpekt en serie med forskjellige ting som til sammen setter såpass store spørsmålstegn ved behandlingen av saken at det er grunn til å se på den en gang til, har Danielsen tidligere sagt.

Han mener tingretten blant annet ikke har sett godt nok på hva en administrerende direktør skal ha lov til å gjøre og ikke, og at tingretten har brukt veldig strenge krav for frifinnelse.