Normal

Dokumentarfilm fra Kvarøy

Finanskrisen på Island har blitt redningen for flere småsamfunn i Nordland. Sånt blir det film av.

Kvarøya

Kvarøya er gjenstand for en dokumentarfilm om fraflyttede steder som får en ny start.

Foto: Lars-Petter / NRK

Mens små kystsamfunn i Nordland sliter med fraflyttning, står den store øya i vest midt i tidenes finanskrise. Det har gjort at flere islendinger flytter fra Island og bosetter seg langs norskekysten.

- Islands krise kan bli verre

Nå har Morten Åsland og Håvard Holme skrevet masteroppgave og laget dokumentarfilm om fenomenet. Utgangspunktet er Kvarøy, som ligger i Lurøy kommune på Helgelandskysten i Nordland.

Jeg fikk ideen da jeg var hjemme på juleferie på Mo. Da hørte jeg at flere islendinger hadde flyttet til Kvarøy, noe jeg syntes var interessant med tanke på at de fleste har flyttet fra øya de siste årene, sier Morten Åsland.

Morten Åsland

Morten Åsland fra Mo har laget film fra Kvarøy, sammen med en medstudent fra Bergen.

«Redningen fra Island»

Filmen hadde premiere på ungdomshuset på Kvarø Handelsted på fredag. Den viser hvordan Kvarøy gikk fra å være en nærmest fraflyttet bygd, der både butikken og skolen sto i fare for å bli lagt ned, til å bli et nytt hjem for flere småbarnsfamilier.

Det begynte med at Kvarøy fiskoppdrett rekrutterte to familier fra kriserammede Island. Etter det kom enda en familie fra Island, samt to fra Norge.

Åsland har fulgt en av familiene de siste månedene. Det har blitt mange timer med jobb.

– Vi hadde 25 timer opptak, som til slutt skulle ende med en 30 minutter lang dokumentar. De siste dagene jobbet vi rundt atten timer i døgnet, sier Åsland.

Fra tre til seksti islendinger

Tidligere har NRK skrevet om Myken, som på et tidspunkt hadde et innbyggertall på tolv personer. Nå har to islandske småbarnsfamilier flyttet til øya, noe som også der har hindret skolen fra å legges ned. Nå teller øysamfunnet over tjue personer.

Islending på Myken

Arni Thor Gudbjørnsen er blant de som har flyttet til Myken for å arbeide.

Flere andre små og store steder i Norge har fått besøk fra naboene i vest. Etter at finanskrisen traff øya med full kraft i 2008, har veksten av islendinger i Norge femdoblet seg.

På landsbasis kom det i fjor 1625 islendinger, mot 293 i 2005. I Nordland var det for fem år siden tre personer fra Island som flyttet til fylket, mens det i fjor var hele 60 personer.

Tenker ikke profitt

De to mastergradstudentene fra Volda, er ikke opptatt av å tjene penger på filmen.

– Vi ønsker å selge filmen til en tv-kanal, men prisen er ikke det viktigste. Som nyutdannede er det viktigste å få vist seg, sier Åsland.

Han tror likevel det blir surt å selge hjertebarnet for en liten pris.

– Men vi har lært utrolig mye, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.