Ble sperret inne og tørstet i hjel

To sauer og seks lam tørstet i hjel da de ble innesperret i en fjøs. – Dyra har lidd en langsom og smertefull død, ifølge Mattilsynet.

Kadaveret bærer preg av å ha ligget lenge

TRAGISK SYN: Kadavrene bærer preg av å ha ligget lenge.

Foto: Mattilsynet

Dyrene var på beite på Sør-Helgeland da de klarte å komme seg inn i fjøset, men ikke ut igjen. De led en grusom skjebne, sier distriktsjef Petter Rønning i Mattilsynet.

– De har jo vært avskåret fra vann og fôr, og har sannsynligvis tørstet i hjel. Det må jo ha vært en grusom opplevelse for disse dyrene å være innestengt på den måten, mens de langsomt ble avkreftet.

Døra stengt med spiker

Det var nå nylig at bønder som skulle samle sauer, merket ei rar lukt fra fjøset på et fraflyttet småbruk.

Kadavrene bærer preg av å ha ligget der lenge

LED EN SMERTFEFULL DØD: To sauer og seks lam ble langsomt avkreftet.

Foto: Mattilsynet

Inne i fjøset fant de to sauer og seks lam, som hadde lidd en langsom og smertefull død. Mattilsynet tror de søkte inn i fjøset for å kjøle seg ned i augustvarmen, og at døren har klappet igjen bak dem.

– Døra var stengt med en spiker, noe fjøseieren mener var tilstrekkelig, forteller Rønning i Mattilsynet. - Men det vi ser er at spikeren er bøyd unna, så sauene har brukt betydelig kraft for å komme seg inn.

Mattilsynet vil derfor på det sterkeste oppfordre personer som eier uthus, hytter og fraflytta bruk, til å sikre seg at dørene er forsvarlig låst, sånn at dyr ikke kommer seg inn.

Værer paret seg fritt

Uavhengig av denne dyretragedien har Mattilsynet også pålagt fjøseieren, som er sauebonde, å avvikle driften. I flere år har han verken merket eller klippet dyra, selv etter gjentatte påbud.

I følge vedtaket fra Mattilsynet har også ukastrerte hannværer fritt fått paret seg med søyer i nabobesetninger, ettersom de ikke har vært inngjerdet.

– Disse værene har ført til store problemer for naboene, sier distriktsjef Petter Rønning i Mattilsynet.

– Når dette har pågått i så lang tid uten at vi ser noen bedring, synes vi det er på tide å avvikle dette dyreholdet.