NRK Meny
Normal

Politiet: – Håper å hente ut begge i dag

– Vi håper å kunne hente ut en av de døde dykkerne. I beste fall begge, opplyser politiet. Samtidig er en av de finske dykkerne avhørt av politiet.

Politiet ved Pluragrotta

Her forbereder politiet seg på å ta seg inn til Pluragrotta hvor de døde finske dykkerne er hentet opp.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

De to døde dykkerne hentes nå opp fra Pluragrotta utenfor Mo i Rana, men skal obduseres før de sendes til hjemlandet Finland.

– Det er rutine i slike ulykker, sier politiinspektør Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt.

Sju personer fra grotteforbundet og tre fra politiet bistår i opphentingen, og aksjonen betegnes som krevende av politiet. Det vil ta noe tid før de døde fraktes til Finland, ifølge Elnæs.

– Vi må foreta endel undersøkelser og obduksjon av de avdøde. For de pårørende vil jeg tro det er en stor lettelse å få dem opp og hjem til Finland.

I morgentimene fredag har politiet på Helgeland sittet i planleggingsmøte for å diskutere det videre arbeidet med å frakte ut de to omkomne finske dykkerne ut av Pluragrotta i Rana.

Avhørt av politiet

En av de finske dykkerne som deltok i den ulovlige operasjonen ble avhørt av politiet i går.

– Det har vært vist stor vilje til samarbeid fra gruppen. De har vært åpne i forhold til hvordan den private aksjonen ble planlagt og gjennomført. Gruppen utførte flere dype dykk i tiden lørdag til onsdag, med det resultatet at de omkomne ble fraktet opp til vannspeilet, sier Elnæs.

Ifølge dykkerne var motivasjonen for å gjøre dette, var ønsket om å hjelpe de etterlatte familiene.

– De er innforstått med at det ikke var tillatt å dykke i grotta nå og er beredt til å få en reaksjon for dette. Politiet vil ta stilling til dette på et senere tidspunkt. Nå er vårt fokus på å få fullført opphentingen av de omkomne, på en trygg måte for mannskapene. Vi har kontakt med de pårørende i Finland og vil holde dem orientert om situasjonen underveis, sier Elnæs.

Torsdag gjennomførte politiet tekniske undersøkelser inne i grotta. De døde skal hentes ut av tørrgrotten Steinugleflåge og opp de siste 90 meterne til overflaten. Dette skal i hovedsak skje fredag, muligens også lørdag.

Team på 17 dykkere

Finske dykkere brøt forbud for å hente ut døde kamerater

Et finsk dykkerteam med 17 personer klarte onsdag å bringe de to opp til vannspeilet om lag 2 kilometer inne i fjellet fra punktet der grottesystemet starter. De omkomne dykkerne lå delvis fastklemt på 112 meters dyp rundt 1,5 kilometer inne i grotta og nesten på det dypeste punktet som er på 129 meter.

Av de 17 som deltok i den private aksjonen, gjennomførte ni ifølge politiet dykk og brøt dermed ferdselsforbudet. Gruppen ankom Rana lørdag og hentet opp sine to døde landsmenn onsdag kveld. Tre av dem er igjen i Rana og skal avhøres av politiet.

– Dykkerteamets brudd på ferdselsforbudet i grotta blir en separat sak, som ikke prioriteres nå, sier politiinspektør Kristin Elnæs.

Dykkerne mistet livet 6. februar i et forsøk på å ta seg gjennom det som er Nord-Europas lengste grottesystem.

Ikke overrasket

Innsatsleder Sturla Storø ved Helgeland politidistrikt sier til NRK.no at politiet ikke var overrasket over at de finske dykkerne ble hentet opp i en privat bergingsaksjon.

– Men vi regnet med det kunne bli gjort et forsøk på dette til sommeren. Når det var for farlig for politiet å gjennomføre en slik redningsaksjon, innebærer det også en viss fare for andre å overta den jobben, sier han til NRK.no.

De døde kroppene ligger nå i den tørre delen av grotta i påvente av at politiets kriminalteknikere skal hente dem opp i dagen. I tillegg samler politiet et titalls norske grottedykkere som skal bidra i aksjonen.

Straffeforfølges

– Noen risiko er det selvsagt forbundet med den resterende oppgaven, men den mest kompliserte delen av jobben er gjort, sier Storø til NRK.no.

Operasjonen til de 17 finske dykkerne har ifølge politiet vært ganske lik den som politiet prøvde å gjennomføre.

– De har gått ned fra Steinuglflåget og klart å hente opp de døde dykkerne fra vanndelen av grotta. Der har de stanset opp og meldt fra til politiet.

Helgeland politidistrikt har ikke tatt stilling til om de 17 finske grottedykkerne som trosset ferdselsforbudet for å hente opp sine døde kamerater blir straffeforfulgt.