Død krill farget fjæra rosa

Et spesielt syn møtte Svein Mathisen da han skulle ut med båten i Storfjorden i helga. Fjæra var full av død krill.

Fjæra var farget rosa av krill

Fjæra i Vefsn kommune ble farget rosa av død krill. Slike fenomen dukker opp fra tid til annen.

Foto: Svein Mathisen / Privat

Lørdag formiddag skulle Svein Mathisen fra Sandnessjøen ut med båten sin i Sørfjorden i Vefsn kommune, hvor han har hytte. Da Mathisen kom ned til sjøen møtte han et syn som gjorde han forferdet.

– Et område på om lag 50 – 60 kvadratmeter var farget rosa av døde krill og reker. Det var et merkelig syn, sier Mathisen til Helgelendingen som først omtalte saken.

Sett liknende andre steder

Tone Falkenhaug fra Havforskningsinistuttet er derimot ikke like forferdet. Hennes fagfelt er dyreplankton og hun kan fortelle at fenomenet slett ikke er uvanlig.

Tone Falkenhaug

Tone Falkenhaug, forsker ved Havforskningsinistuttet sier slike naturfenomen ikke er uvanlig, men at de tar prøver av krillen.

Foto: Havforskningsinstituttet

– Vi får rapporter om liknende opptil fire ganger i året. Det er også funnet store ansamlinger av krill på stranden i andre deler av verden, sier hun.

Falkenhaug sier at de ikke er helt sikre på hva årsaken til fenomenet er, men at de har en teori.

– Krill foretar en såkalt døgnmigrasjon i store stimer. Det vil si at de flytter seg fra dypet om dagen til overflaten om natten. Disse stimene kan bli fanget av tidevann og strøm i havet og til slutt ende opp strandet, sier hun.

Likevel vil hun ikke utelukke unaturlige forklaringer.

– Det er stor sannsynlighet at de har en naturlig forklaring, men jeg vil ikke utelukke andre effekter.

Prøver å finne sammenhenger

Tilbake i fjæra i Vefsn ligger tusenvis av krill og reker skylt i land. Mathisen reagerte særlig på at måkene i området var totalt uinteressert i krepsedyrene som lå i sjøkanten.

– Jeg fikk en torsk som hadde magen full av samme type krill. Måkene var totalt uinteressert i fiskesloet og ikke spiste de krillen som lå i fjæra heller, sier han til avisen.

Heller ikke Falkenhaug kan si hvorfor måkene ikke var interessert i et gratis måltid.

– Jeg kan ikke spekulere i hvorfor ikke måkene ville ha krill til middag, men vi samler nå biologisk data for å se hvilken art, størrelse og kjønn krillen har. Da kan vi si noe om det har sammenheng med gyting å gjøre. Det er spennende å se nærmere på det, sier Falkenhaug.

Hun legger til at de har mottatt noen prøver allerede, men ikke har funnet spor av gift i krillen.

Ingen fare for bestanden

Selv om det er skyldt i land tusenvis av krill ved Storfjorden i Vefsn er det ingen umiddelbar fare for krillebestanden i norske farvann.

– Det er store mengder krill i fjordene våre. Naturen er ikke perfekt og at slike ting oppstår av og til er tilfeldigheter. Det som strandet på stranden er nok bare en liten del av den totale bestanden, sier Falkenhaug.

Fjærafenomen

I 2009 kunne skuelystne i Nesseby i Finnmark se det spesielle fenomenet i fjæra.

Foto: Kurt Sandvik / NRK