Hopp til innhold

Distrikts-Norge får sitt første Barnehus

Politiet bryter fristen for avhør av volds- og overgrepsutsatte barn i to av tre saker. I dag sa justisministeren ja til et pilotprosjekt som skal få ned fristbruddene i Nordland. Men regninga må politiet ta selv.

Venterom på barnehuset

Det finnes i dag ti Barnehus i Norge. Alle er lagt til større byer, som her i Stavanger. For barn i distriktene er det ofte lang og kronglete reisevei til Barnehusene hvor de skal avhøres.

Foto: Anders Fehn / NRK

Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen har gitt klarsignal til å opprette et Barnehus i Mosjøen. I første omgang er det et prøveprosjekt. Det er første gang det opprettes et Barnehus i Distrikts-Norge.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I dag ga justisminster Anders Anundsen (FrP) klarsignal til et statlig Barnehus i Mosjøen på Helgeland.

Det er første gang det opprettes et slikt tilbud om avhør av barn i distriktene. Anundsen utelukker ikke at det kan åpnes for flere lignende prosjekter andre steder i landet.

– Jeg tror dette kommer til å bli en kjempesuksess.

Slipper flyreise

Det finnes i dag ti barnehus i Norge. Alle ligger i større byer. Hittil har barn på Helgeland måttet reise til barnehuset i Bodø for avhør.

Daglig leder der, Siv Anita Bjørnsen, forteller at det har vært ei utfordring å få organisert reisene.

– Det går veldig få fly mellom Helgeland og Bodø. Vi ser at unger ofte blir stående igjen på Helgeland. Enten på grunn av dårlig vær eller fordi det ikke er plass til dem.

Bjørnsen sier hun er svært glad for barna nå får slippe belastningen dette medfører.

– Vi ser barn som kommer hit og er veldig trette. De kan ha bli vekket svært tidlig for å komme seg på et fly.

Fristen brytes i to av tre saker

Siv Anita Bjørnsen

Daglig leder ved Statens Barnehus i Bodø, Siv Anita Bjørnsen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

I fjor høst kom nye regler som gir politiet en frist på ei uke fra anmeldelsen er mottatt til de skal ha gjennomført avhør av barna. Ifølge Bjørnsen brytes denne fristen nå i to av tre saker.

Det er en av grunnene til at politiet lenge har ønsket å få på plass et tilbud på Helgeland.

– Men dette er et nasjonalt problem. Vi håper det blir færre fristbrudd i Nordland når vi kommer i gang på Helgeland, sier Bjørnsen.

– Ei økning i antall saker

Barnehuset i Mosjøen er i første omgang et prøveprosjekt som vil inngå som en del av Barnehuset i Bodø.

– Når det kommer gode ideer som dette, fra et barnehus og et politidistrikt, er det viktig å være positiv, sier justisminister Anders Anundsen.

Han understreker at barnehusene er et satsningsområde for regjeringen.

– Vi har nesten doblet bevilgningene til barnehusene i årets budsjett. Det er en økning i antall saker som gjør at ressursbruken nå må ytterligere opp.

Politiet må dekke kostnadene selv

Tone Vangen

Politimester i Nordland Tone Vangen.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

Likevel kommer det ingen friske midler fra regjeringen til å bygge opp tilbudet på Helgeland. Regninga må politiet ta selv.

– Dette er så viktig for oss at vi gjør det uansett. Det blir bedre for barna, sier politimester Tone Vangen.

Bjørnsen ved barnehuset i Bodø er glad for at politimesteren satser på prosjektet til tross for at de ikke får ekstra penger.

– Det er merkelig at det ikke følger etableringsmidler med pilotprosjektet. Driften skal vi få til selv, men vi håper politikerne vil gi økonomisk starthjelp.