Hopp til innhold

Disse kattungene ble funnet ihjelfrosset under en tilhenger

På landsbasis sliter flere tusen hjemløse katter om vinteren, ifølge Dyrevernalliansen. Nå vil de ha slutt på at katteeiere ikke tar ansvar.

døde katter

Kattungene ble funnet under tilhengeren til en bil på Andøya. Dyrebeskyttelsen i Lofoten og Vesterålen har én oppfordring til folket: – kastrer katten din.

Foto: Dyrebeskyttelsen LoVe

Før helgen fant Dyrebeskyttelsen i Lofoten og Vesterålen to ihjelfrosne kattunger på Andøya. Bildet av kattungene ble publisert på Facebook, der det har skapt stor debatt de siste dagene.

I innlegget går de hardt ut mot folk som ikke tar nok ansvar for kattene sine.

Katter sliter i snø og frost

Charlotte Mikkelborg Haug støtter seg til uttalelsene. Spesielt er det problematisk med de hjemløse kattene. Bare i Bodø hjelper de årlig mer enn 150 katter.

Charlotte Mikkelborg Haug hos Dyrebeskyttelsen Bodø

Charlotte Mikkelborg Haug er styremedlem i Dyrebeskyttelsen i Bodø. Hun oppfordrer alle som ser katter rundt omkring til å prøve å finne eieren.

Foto: Ron Kaspersen / NRK

– Vi har funnet både kattunger og voksne katter som fryser i hjel. Katter er ørkendyr og de er ikke laget for det norske klimaet med snø og frost, forteller hun.

Dyrevernalliansen er også oppgitt over kattenes situasjon om vinteren. Live Kleveland sier de ikke har eksakte tall på hvor mange katter som sliter i vinterhalvåret, men at de vet at det dreier seg om flere tusen katter på landsbasis.

– Det aller viktigste er det forebyggende; har du katt, har du ansvar for katten hele dens liv. De klarer seg ikke selv, og det er direkte uansvarlig å sette dem ut, mener Kleveland.

Folkeopplysningen har ikke vært god nok

– Ikke tenk at barna skal få en kattunge fordi den er søt. Tiden som kattunge er svært kort. Ta heller ansvar for en hjemløs katt. Da vil få en veldig god venn, oppfordrer Kleveland.

Kommunikasjonsleder Linda Kleveland i Dyrevernaliansen

– Har du katt, har du ansvar for katten hele dens liv, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Foto: DYREVERNALLIANSEN

Hun mener at folkeopplysningen har vært for dårlig, og sier at det er viktig å merke kattene med chip, fordi katten da kan spores tilbake hvis den er borte.

– Det aller viktigste er å sørge for at kattene blir sterilisert eller kastrert og øremerket. At de formerer seg, gjør at vi får flere hjemløse katter. De bør ikke formere seg videre – vi har allerede for mange katter, sier hun.

Alle kan hjelpe

Katter kan også slippe mye lidelse hvis folk er årvåkne der de bor. Kleveland håper folk har lyst til å hjelpe hverandre.

– Om folk ser hjemløse katter rundt omkring bør de først og fremst sjekke nabolaget, annonsere i lokalavisa og høre om det er noen som eier katten. Så kan man også sette på de et midlertidig bånd som kan taes av, slik at man kan sjekke om det er noen som eier den, påpeker Haug.