Disse flyplassene rammes ved en streik

Tre nordnorske flyplasser og 300 passasjerer rammes dersom Luftfartens Funksjonærforening (LFF) og NHO Luftfart ikke kommer til enighet innen midnatt.

Widerøe-fly lander på Bodø lufthavn

STREIKETRUET: 540 personer i SAS Ground Handling (SGH) og 140 personer i Widerøe kan bli tatt ut i streik fra tirsdag.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Silje Brandvoll

Silje Brandvoll i Widerøe.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Mandag kveld megles det fortsatt mellom Luftfartens Funksjonærforening (LFF) og NHO Luftfart. Blir de ikke enige, kan det bli streik og stengte skranker fra midnatt.

LFFs ansatte forkastet den fremforhandlede avtalen i en uravstemning, fordi de mente lønnsutviklingen var for dårlig. Dermed møtes LFF og NHO Luftfart nå hos Riksmekleren.

LFF har varslet at de tar ut alle sine 860 medlemmer som er bakkeansatte i SAS og Widerøe i streik dersom partene ikke blir enige. Dette gjelder hovedsakelig ansatte som jobber med innsjekking og i billettkontor.

Nord-Norge

– Rundt 300 passasjerer vil møte stengte dører. Det er i hovedsak flyplasser i Nord-Norge som vil bli rammet. Dersom det blir streik klarer vi ikke å avvikle trafikken i Mosjøen, Leknes og Mehamn. Forsinkelser må påregnes i Hammerfest, Lakselv, Røst,Skagen og Mo i Rana.

I Hammerfest og Lakselv holdes flyplassene åpne fra henholdsvis klokka 06.30 til 15.30 og fra 06.00-18.00. Vi avvikler så lenge vi har folk på jobb., sier informasjonssjef Silje Brandvoll i Widerøe til NRK.

Det er spesielt avgangene om morgenen som blir vanskelig å gjennomføre.

– Årsaken er at det er de samme personene som går ut i streik som også jobber med å få ut informasjon til passasjerene. Vi vil imidlertid gjøre så godt vi kan for å få trafikk og folk fram dit de skal, sier Brandvoll til NRK.

Skal du reise tirsdag morgen, og du har en videreforbindelse ut i verden, har Widerøe åpnet for at du kan få booket om billetten din til en nærliggende lufthavn.

Forsinkelser

– Skal du reise fra Leknes åpnes det for at du kan få booket om billetten fra Svolvær. Det betyr imidlertid at passasjerene må komme deg til Svolvær for egen maskin, sier Brandvoll.

Selv om du ikke skal fly fra en streikerammet flyplass i morgen, kan du likevel bli rammet av en streik.

– Kortbanenettet livsnerven i Nord-Norge. Det kommer til å bli forsinkelser og driftsforstyrrelser utover tirsdagen, sier Brandvoll til NRK.

Det kan bli noe lenger kø ved innsjekk, og Brandvoll ber folk om å beregne noe mer tid enn vanlig på flyplassen dersom de har med seg bagasje

Små konsekvenser i sør

Widerøe flyr fra Haugesund til København

Skal du reise tirsdag morgen, og du har en videreforbindelse ut i verden, har Widerøe åpnet for at du kan få booket om billetten din til en nærliggende lufthavn.

Foto: Tor André Johannessen

SAS frykter foreløpig ikke at en streik vil få alvorlige følger. Widerøe har stort apparat i sving for å takle utfordringene dersom det blir streik fra midnatt.

– Det er en stor kabal som skal legges, både med folk og materiell. I en slik situasjon er vi avhengig av hva som skjer hos SAS. I Bodø og Tromsø er det SKH som leverer bakketjenestene, og de er også tatt ut i streik. Vi er helt avhengig av at de kan levere tjenester for oss. Hvis ikke blir vi ganske lammet ut fra Bodø og Tromsø, sier Brandvoll.

Refunderer billetten

Brandvoll anbefaler folk som skal reise de nærmeste dagene å følge med i media.

– Det er et håp om at vi kommer til enighet. Blir det streik, er det beste alternativet å bestille en flybillett til eller fra den nærmeste lufthavnen som fremdeles er åpen.

Dersom man ikke få brukt billetten kan passasjerer få booket om billetten til et seinere tidspunkt. Du har også krav på å få billetten refundert.

Dette har du krav på

– Passasjerene kan enten få pengene tilbake, eller kreve alternativ transport så raskt som mulig, eller en annen gang om de ønsker det, hvis flyavgangen blir forsinket over fem timer, eller kansellert som følge av streiken, sier regiondirektør Helene Falch ved Forbrukerrådet i Finnmark og Troms.

Hvis du fortsatt ønsker å fly kan du kreve å få billett på en annen flyging så snart som mulig, eller på et senere tidspunkt.

–Reisen skal være av samme kvalitet som den du opprinnelig kjøpte, så kjører du business har du rett på samme standarden. Velger du å få pengene tilbake, skal du få pengene innen sju dager, sier Falch.

Omdisponere personell

Richard Kongsteien, Widerøe

Richard Kongsteien, Widerøe

Foto: Widerøe

Tidligere i dag uttalte Widerøe at selskapet vurderer om enkelte flyplasser kan holdes åpne ved å omdisponere personell som ikke er organisert i LFF.

Dette skjer bare ett år etter at en streik i Air Service endte i munnhuggeri og til slutt rettssak mellom Widerøe og Luftfartens funksjonærforening (LLF), som organiserte streiken. De fagorganiserte ved Air Service i Brønnøysund, som er en underleverandør av Widerøe, var blant dem som gikk ut i streik.

Men for at flytrafikken ikke skulle lammes ved denne flyplassen, valgte Widerøe å omdisponere sine egne ansatte fra andre flyplasser, slik at de utførte jobben til de ansatte ved Air Service. Dette fikk LFF til å se rødt, som kalte handlingen streikebrudd.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Richard Kongstein i Widerøe kan ikke den aktuelle streiken kan sammenliknes med situasjonen i fjor.

– Da var ikke vi en part i saken. Her er vi part i saken og da gjelder andre regler. Vi skal vi både holde oss innenfor arbeidsmiljøloven og reglene som gjelder i en streik. Dersom det blir aktuelt tenker vi å sette inn personer som er uorganiserte eller tilhører driftspersonell, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongstein i Widerøe til NRK.