Hopp til innhold

Disse bildene skjuler en Hamsun-hemmelighet

Dette bildet av Hamsun ble brukt av aviser og tidsskrift over hele verden. Det utstråler storhet, men en helt annen side av Hamsun er godt skjult i dette bildet.

Knut Hamsun i skrivestua på Nørholm

Knut Hamsun i skrivestua på Nørholm i 1929.

Foto: Anders Beer Wilse Dextrafoto, Teknisk museum

Arbeidsstolen på dikterhøvdingens kontor på herskapelige Nørholm er lappet sammen av gamle filler, og for å spare parketten ble det lagt ut én stor matte som lå slynget over det store gulvet. Det viser bilder som i år stilles ut på Hamsunsenteret..

– Knut Hamsun tjente enorme summer på sitt forfatterskap. Men han var påholden når det gjaldt kostnader til enkelte ting. Da han var ute på reise, sendte han brev hjem til Marie og ba henne holde nøye regnskap på husholdet, sier direktør ved Hamsunsenteret Bodil Børset.

Anders Beer Wilses fotografi av Knut Hamsun i skrivestua på Nørholm, som du ser øverst i denne saken, er velkjent. Men Wilse fikk også tatt et bilde av stolen forfatteren satt i. Produsent og kurator ved Hamsunsenteret, Marianne Apold mener dette bildet viser hvordan Hamsun har lappet sammen stolen med gamle filler.

Knut Hamsuns skrivestue

I dette rommet, på denne stolen satt Knut Hamsun og skrev mange av sine fortellinger. Legg merke til hvordan stolen er polstret med gamle, lurvete filler. På visse felt var Hamsun veldig opptatt av å være sparsommelig.

Foto: Anders Beer Wilse Dextrafoto, Teknisk museum

Kjente og ukjente bilder frem i lyset

Ingen andre fotografer kom tettere på Hamsun enn det Anders Beer Wilse gjorde. De møtte hverandre flere år før forfatterens store gjennombrudd. Gjennom 50 år holdt de kontakten og Wilse tok flere hundre bilder av Hamsun og familien.

"Wilse cykler"

Anders Beer Wilse reiste på kryss og tvers i Norge med sitt kamera. Over flere tiår var norske postkort preget av Wilses motiv.

Foto: Anders Beer Wilse. Dextrafoto: Teknisk museum / Norsk Teknisk Museum

I år er det 150 år siden Wilse ble født, og det markeres med ulike utstillinger over hele landet. Wilse reiste på kryss og tvers i Norge. Da Hamsunsenteret skulle plukke ut bilder Wilse hadde tatt av Hamsun, så de etter gode historier.

– Det er mange historier og detaljer i disse bildene som er veldig morsomme. Flere av bildene viser en mer nøysom side av Hamsun, sier Apold.

Bildet under viser et herskapelig Nørholm. Men om man ser nøye på det, forteller det noe mer.

– Ved første øyekast er dette et flott familiebilde inne på en av de fine stuene. Men man får et annet inntrykk når man ser filleryen på gulvet, sier Marianne Apold.

Marie Hamsun og Barna på Nørholm

Dette bildet tok Wilse i 1927 av Marie og to av barna i en av stuene på Nørholm. Knut Hamsun brukte mange penger på fine møbler fra Frankrike og eksklusiv tapet. Men for at gulvet ikke skulle slites, la han ut matter på gulvet. I stedet for flere matter i et stort rom, la han ut én stor matte som lå slynget over det store gulvet.

Foto: Anders Beer Wilse. Dextrafoto: Teknisk museum

Hamsun i sjeldne omgivelser

Knut Hamsun i Bodø i 1914

Mens Marie var hjemme og tok vare på barna og gården, var Knut i Bodø og skrev på Segelfoss By. Her poserer han ved en nordlandsbåt slik at Wilse for tatt det eneste kjente vinterbilde av Hamsun.

Foto: Anders Beer Wilse. Dextrafoto: Teknisk museum

Flere av Wilses bilder av den kjente forfatteren henger nå på Hamsunsenteret ut dette året. Blant annet det eneste kjente vinterbildet av forfatteren.

– Knut Hamsun likte ikke vinteren. Når dette bildet ble tatt, var han i Bodø og skrev på Segelfoss By. Jeg la merke til de fine byskoene han hadde på seg når han poserte ved en Nordlandsbåt i fjæra, sier Apold.

Hun peker på kontrastene som dette viser. Hamsun er ulastelig antrukket og har latt seg overbevise av Wilse til å la seg avbilde denne vinterdagen.

Jeg liker ikke sne, jeg pines ved synet av den, og min fornuft skjønner intet annet av den enn dens evige og naturstridige idioti.

Knut Hamsun