Direktesending fra kulturhuset «Stormen»

Fra klokken 11 og frem til klokken 12 fredag formiddag kunne du se en livesending fra NRK P2 og programmet «Spillerom». Her gjestet blant andre Kari Bremnes, Jan Gunnar Hoff og Arvid Engegård programmet.

Konsert fra Stormen i Bodø dagen før åpningen

Se direktesendingen fra klokken 11.03.

Jan Gunnar Hoff

Jan Gunnar Hoff er blant artistene som gjester P2s «Spillerom» mellom 11 og 12 fredag formiddag.

Foto: jangunnarhoff.no

Programleder Mari Lunnan tok fredag turen til Bodø for å ta pulsen på stemningen dagen før det store åpningsshowet på det nye kulturhuset «Stormen».

– Mange har møtt opp, og vi har mange dyktige artister med oss, så dette gleder vi oss veldig til, sa Lunnan like i forkant av programmet.

Produsent Nan Kristin Myhre fortalte at det hadde vært noen utfordringer for å komme i mål.

– Det har vært litt av et puslespill for å få dette til. Den store generalprøven for TV-sendinga foregår parallelt, og de skal ha mange av de samme artistene. Men alle er smidige, og samarbeidet fungerer godt.

Blant de som gjestet programmet, var jazzpianisten Jan Gunnar Hoff, musikeren Arvid Engegård og koret Vocal Art. De som fulgte sendingen kunne oppleve flere musikalske smakebiter i forkant av forestillingen.

Det ble også en smakebit på lyrikk-konserten «Jævla nordlendinger» - en forestilling der oppleser Thor Inge Gullvåg leser dikt av Harald Sverdrup, med musikk fra Maja Bugge til.

Alt foregikk live i foajéen i kulturhuset. Videoopptak er ikke tilgjengelig i opptak på grunn av rettighetsproblematikk, men du kan høre radioprogrammet under:

Akustikk i verdensklasse

Det nye kulturhuset og biblioteket i Bodø har kostet 1,2 milliarder kroner. Bygget blir blant annet hjem til Nord-Norsk Opera og Symfoniorkester. I går hadde mange sin siste test før generalprøven fredag kveld.

Hovedsalen i kulturhuset får en kapasitet på nær 1000 tilskuere og en akustikk i verdensklasse.

Som eneste konsertsal i verden har Stormen nemlig spesialkonstruerte vegger for å skape god lyd. Et samarbeidsprosjekt mellom det britiske arkitektfirmaet DRDH og ingeniør – og sceneteknikkfirmaet Arup har resultert i bevegelige vegger for best mulig akustikk.

Dempeveggene kan ved hjelp av bevegelsesmekanismen skape mye klang under for eksempel en akustisk konsert, men også absorbere lyden fra høylytte konserter.

Artistene kan være med å bestemme hvilken klang de selv ønsker for sin konsert.

Planleggingen startet for ti år siden

Mens ett av byggene inneholder konsert- og teatersal, vil det andre bli et moderne bibliotek med kafeer og utstillingslokaler.

Planleggingen av kulturkvartalet starter for over ti år siden. Mot slutten av 90-tallet søkte et selskap om å få bygge kjøpesenter på busstorget, noe som ble starten på en heftig politisk debatt.

Utbyggingen beskrives videre som den største i kommunens historie, og startet for fullt i september 2011.