Hopp til innhold

I dag faller avgjørelsen – dette vil alpin-VM bety for Narvik

Narviks drøm om alpin-VM avgjøres i dag. Et VM til Narvik kan bety økning i boligpriser, turisme og bedrifter, og et enormt løft for alpinsporten i Norge, ifølge ekspertene.

Denne reklamefilmen skal vinne Narvik skiforbundets gunst når de skal velge Norges VM-kandidat.

I dag skal styret i Skiforbundet komme med dommen; hvilken norsk by som skal få bli Norges kandidat i kampen om å få arrangere VM i alpint 2027.

Norge har aldri arrangert alpin-VM tidligere. Nå står det mellom Narvik og Lillehammer. En egen arbeidsgruppe i Skiforbundet sa forrige mandag ja til å støtte Narviks kandidatur.

Uavhengig av hvilken by som blir kandidat er sportsmiljøet enig om at hvis Norge får VM, vil det være et enormt løft for sporten og landsdelen. Styremøtet starter i ettermiddag, det er ventet at avgjørelsen vil komme rundt klokken 19.00.

– Det blir utrolig spennende å se hva de lander på. Arbeidsgruppa har jo brukt lang og god tid på å finne fram til hva de mener skal treffe best internasjonalt – og har pekt på Narvik – så har styret nå hatt en uke på seg til å klø seg i hodet og bestemme seg, sier alpinkommentator i NRK, Thomas Lerdahl.

Narvikfjellet

SKI OG BY: Narvikfjellet skisenter omtaler seg selv som et urbant skianlegg, siden foten av fjellet ender i byen.

Foto: Rune Dahl

– Boligprisene økte dagen etter at vi fikk VM

– Vi fikk alpin-VM den 5 juni 2014, og allerede dagen etter så var det en reel økning på mange tomter her i Åre, så det hadde en direkte påvirkning på boligprisene, sier Niklas Carlsson, som er daglig leder for alpin-VM i Åre 2019.

I likhet med Narvik måtte Åre gjøre store endringer for å ruste anlegget for å arrangere VM. Men kostnadene knyttet til verdensmesterskapet i 2007 har vært en investering, sier Carlsson.

– Vi har merket at skisenteret har hatt noen av sine beste økonomiske år etter at vi arrangerte. Åre er en stor turistattraksjon om vinteren, og vi ser på VM som en kostnadseffektiv måte for å få flere internasjonale turister hit.

Narvikfjellet

Narvikfjellet skisenter kan bli vert for alpin-VM i 2027.

Foto: Rune Dahl

Reklame i verdensklasse

– Alpin-VM er det nest største vintermesterskapet som skjer i verden, kun slått av OL, sier NRKs kommentator i alpin, Thomas Lerdahl.

Med TV-bilder som når ut til hele verden, er det ikke så mange andre måter innenfor skiidretten som kan gi mer eksponering, supplerer Terje Lund i Norges Skiforbund med.

– TV-sendingen av øvelsene dreier seg fort om over 20 TV-stasjoner som sender live.

Begge er enige om at et VM til Norge vil løfte og motivere dagens, og fremtidens utøvere i sporten.

– All erfaring viser at når man får et mesterskap på hjemmebane så trigger det utøvere til å nå toppen. Det så vi i nordiske grener i Holmenkollen i 2011 og på Lillehammer i 1994, sier Lund.

Norges Skiforbund i forbindelse med norsk VM-søknad i alpin-VM.

Terje Lund, arrangementssjef i Norges Skiforbund. Her holder han opp søknadene fra Narvik og Kvitfjell.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vil bety enormt for stoltheten til folket

For folket i Narvik og Nord-Norge vil stoltheten til hjemplassen bli styrket, tror ordfører Rune Edvardsen (Ap).

Rune Edvardsen i Narvik (Ap)

Narvik-ordfører Rune Edvardsen (Ap)

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Han er klar på at det må en del penger til før man kan være rustet for VM, men med planer om store hotell- og cruiseskip som kan huse opp til 6000 passasjerer, frykter han ikke problemer med etterbruk, når det bare er å seile ut etter mesterskapet.

– Hvis vi får VM vil det bety enormt mye for reiselivsnæringa, ikke bare for oss i Narvik, men hele Nord-Norge. Det kommer til å få positive ringvirkninger både før og etter VM.