Dette var de 10 mest leste sakene i 2015

Historien om Kent Karlsen fra Bodø som ønsket å selge huset han arvet etter sin bestemor for bare én krone, var fjorårets mest leste sak.

Selger hus på Buøya i Rødøy for en krone

Den saken som ble mest lest i 2015, er saken om huset på Gjerøya i Rødøy, som ble solgt for én krone.

Foto: Privat

Hver dag publiserer NRK Nordland artikler om både smått og stort som på ulike måter er relatert til fylket vårt. Topp 10-listen over mest leste saker i 2015, byr derfor på variasjon: Alt fra uforklarlige fenomener i en barnehage på Sømna, til dramatiske historier fra privatpersoner og uvanlige navnevalg på Myre er saker som har engasjert leserne våre i året som har gått.

Uansett om du er frisk og opplagt i dag, eller henter deg inn igjen etter en lang natt med nyttårsfeiring, er dette saker som det kan være verdt å gjenoppleve. Dette er våre ti mest leste saker for 2015:

10. Her endte den ukjente mannens liv

Hytta på Rønvik-fjellet hvor en mann ble funnet død i februar 2015
Foto: Knut Haarvik / NRK

28. februar 2015 finner en familie på fottur en død mann i en forfallen hytte på Rønvikfjellet, like nord for Bodø sentrum. Ingen hadde meldt ham savnet. Tre måneder etter at han ble funnet død var mannens identitet fortsatt et mysterium, til tross for både lokale eller internasjonale etterlysninger.

Hva skjer med de døde ingen vet hvem er? Saken fikk 125,346 visninger. Mysteriet om mannen i Bodø ble for øvrig løst til slutt.

9. Ny forskning viser uvanlige navnevalg på Myre

Brødrene Barry Martin og Max Hugo Olsen
Foto: Sigurd Steinum / NRK

I Øksnes kommune i Vesterålen er engelske navn over dobbelt så vanlig som i resten av Norge. NRK møtte brødrene Barry og Max, som er kjent for mange i Vesterålen, både for navnene og et fartsfylt liv i sine yngre dager.

En navneforsker har sammenlignet med andre kommuner i Nord-Norge, og funnet ut at Øksnes har den tredje største andelen av engelske navn, kun slått av øykommunene Værøy og Røst. Saken fikk 132,855 visninger.

8. En tur som ikke gikk helt som planlagt

Et kjærestepar fra Bergen tok turen til Lofoten for å oppleve ekte nordnorsk natur. Toppen av Vågakallen i Vågan i Lofoten var ett av målene, men turen endte med brudd i ryggen, en punktert lunge, rift i leveren, mange sting og tre knuste tenner.

Turen opp til Vågakallen i Lofoten anbefales på det varmeste på flere internettsider. Men Svolvær Turistkontor mener heller det burde stått advarsler. Saken fikk 137,178 visninger.

7. Skuelystne flokket seg rundt dødsulykke

Sørvika ulykke
Foto: Nils Mehren / NRK

Trafikklærer Tom Are Salberg reagerte kraftig på at han måtte jage bort skuelystne som flokket seg for å se etter en dødsulykken i Sørvika i Harstad en septemberdag i 2015. To personer bosatt i Evenes mistet livet dødsulykken.

Salberg kom kjørende til stedet med en elev kort tid etter ulykken. Der oppdaget han en rekke med forlatte biler og folk hadde hopet seg sammen på en gangbru der det var god oversikt til ulykken. Saken fikk 145,088 visninger.

6. Spøkelser i kommunal barnehage

Sømna barnehage, avd Vik
Foto: Ole-Christian Olsen

I november sendte Sømna barnehage avdeling Vik ut en e-post til foreldrene om at både barn og voksne hadde opplevd «noen» og «noe» uforklarlig i barnehagen. Ifølge brevet fra avdelingslederen ved den kommunale barnehagen er det ikke bare barna som har hatt uforklarlige opplevelser. Personalet – både faste og vikarer – hadde rapportert om opplevelser som var litt vanskelig å forklare.

Det skapte en het debatt i sosiale medier, hvor noen tok til ordet for at det finnes mer mellom himmel og jord, mens andre avviste det hele som visvas. Saken ble uansett godt lest, med 156,237 visninger.

5. Gikk løs på fyrstikkfurua med motorsag

Fyrstikkfurua saget ned
Foto: Helge Lyngmoe/Daniel Meløysund

2015 var året da kjendisfurua på Grønøy, som mange mener er motivet på Nitedals fyrstikkesker, ble saget ned av pøbler. Hærverket ble anmeldt til politiet, og flere reagerte med sjokk og vantro da saken ble kjent.

Saken fikk 161,272 visninger. Furua ble for øvrig gjenreist igjen av lokale ildsjeler like før jul.

4. Bad skoler og barnehager om å holde ungene inne under solformørkelse

Solformørkelse
Foto: Sayyid Azim / Scanpix/AP

Saken som nesten nådde bronseplass, men ikke helt, er en sak som ble skrevet i forbindelse med den største solformørkelse på 60 år i Norge. Kommuneleger over det ganske land gikk i forkant ut med et klart råd; hold barna innendørs.

Saken fikk 192,634 visninger.

3. Fikk lei av kroppspress og flyttet fra sør til nord

Philip Majlund Nielsen trener styrke i Saltdal
Foto: Sigurd Steinum/NRK

Bronseplassen går til en sak som skapte stor ståhei på sosiale medier. Med tusenvis av delinger og hundrevis av kommentarer, traff denne saken tilsynelatende en nerve hos mange.

Saken handler om 16 år gamle Philip som fikk nok av Asker og Bærum og det han opplevde som et konstant kroppspress og jag etter å være «perfekt». Han flyttet derfor til et nytt liv i Rognan i Nord-Norge. Saken fikk 216,231 visninger.

2. Dette har forskerne aldri sett før

Isbjørn spiser kvitnos på Svalbard
Foto: Samuel Blanc / www.sblanc.com

Fjorårets nest mest leste sak handler om forskere som for første gang har dokumentert isbjørner som spiser på delfiner. Bildene ble tatt av Norsk Polarinstitutt på Svalbard.

Forskerne gjorde de oppsiktsvekkende funnene i april 2014 i Raudfjorden like under 80 grader nord. Senere på sommeren fikk forskerne inn tips om ytterligere kadaver av kvitnos. Man antar at delfinene har blitt fanget i isen og blitt gjort til en lett bytte for sultne bjørner.

Saken fikk 218,786 visninger.

1. Selger hus i kystperle for én krone

Selger hus på Buøya i Rødøy for en krone
Foto: Privat

Den saken som ble mest lest i 2015, er saken om huset på Gjerøya i Rødøy, som ble solgt for én krone. Huset ligger på den vakre Helgelandskysten, av mange regnet som verdens vakreste skjærgård. Nærmere bestemt på Buøya like utenfor Gjerøy i Rødøy.

Selgeren fikk over 200 forespørsler fra hele verden. Den heldige kjøperen ble til slutt den København-baserte arkitekten Anita Valrygg, som nå har planer om å renovere huset til fordums glans og mere til. Saken fikk 257,366 visninger.