På grunn av korona og reiserestriksjoner til utlandet venter reiselivsbransjen en «boom» i nordmenn som ferierer i eget land.
Det er også det ekspertene råder til.
Og interessen for norgesferie har i tillegg økt kraftig.
Samtidig står nordmenn normalt allerede for tre firedeler av turismen. Og i tillegg:
– To av tre nordmenn ferierer allerede i Norge, sier Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.
Så hvor mye vil det egentlig merkes at internasjonale turister blir borte?
Hvordan skiller den norske turisten seg fra den utenlandske?
NRK har snakket med reiselivstopper i Norge for å finne svar.
1. Reisemønster
Nordmenn har et annet reisemønster enn utenlandske turister i Norge.
– Til en viss grad kan du si at norske turister har en tendens til å bli litt lenger, sier Tom Anker Skrede, reiselivssjef i Destination Ålseund og Sunnmøre.
Utenlandske turister blir kortere på besøksstedet.
Mens nordmenn tilbringer gjerne norgesferien på hytta eller hos familie og venner, sier Holm.
– Utenlandske turister er oftere på rundturer, bor og spiser på hotell og restauranter og deltar på kommersielle aktiviteter, sier hun.
Og tall fra SSB viser at nordmenn i 2019 kun hadde 12 prosent av overnattingene på feriereiser i vårt eget land på hotell.
MAINSTREAM: – Nordmenn er ikke så opptatt av de her store mainstream-opplevelsene, sier Tanja Holmen i Visit Trondheim. Nidarosdomen og Festningen i Trondheim er populære blant internasjonale turister i byen.
Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix2. Forbruk
Den norske turisten i eget land legger igjen mye mindre penger enn den utenlandske turisten som kommer på besøk. Det viser tall fra Turistundersøkelsen for sommeren i fjor.
Mens utlendingen hadde et forbruk på 1455 kroner dagen, brukte nordmannen 835 kroner.
– Noe som nok skyldes at nordmenn bor på hytta eller hos familie og venner, sier Holm.
Norske turister på ferie i Norge har ikke for vane å bruke mye penger på aktiviteter, restaurantbesøk og kommersielle overnattinger, som hotell.
– Hva kan ulikhetene få å si for reiselivsbransjen?
– Dersom ikke nordmenn i år, i langt større grad enn tidligere, benytter seg av denne type reiselivsprodukter, så vil inntjeningen i reiselivsbransjen bli lavere enn hva som er normalt, sier Holm.
3. Spontanitet
Norske turister handler mye mer på innfall, sier Elisabeth Dreyer, reiselivssjef i Destination Lofoten.
Hos nordmenn spiller vær og vind i større grad inn, og de kan godt fort snu.
– Har internasjonale turister bestemt seg for at de skal til Norge og Lofoten, så kommer de. Da er det ikke en regnbyge som stopper dem, sier Dreyer.
– Nordmenn som ferierer i eget land forhåndsbestiller lite, særlig på opplevelsessiden. De orienterer seg når man kommer og handler som det passer dem den dagen og under oppholdet, sier hun.
HJEMMEFERIE: – Det blir spennende å se i sommer, sier Dreyer. Blir populære Henningsvær i Lofoten like populær i sommer?
Foto: Martine Jacobsen / Unsplash4. Aktiviteter
Nordmenn gjør også helt andre ting enn turister som kommer fra utlandet. En utenlandsk turist bestiller gjerne pakker og guider.
– Det norske publikummet er nok mye mer opptatt av opplevelsene, de mer spennende off-pist opplevelsene og de alternative opplevelsene. Ikke de her store mainstream-opplevelsene, sier Tanja Holmen.
Hun er reiselivsdirektør i Visit Trondheim. Der har de fått signaler om at flere har tenkt til å legge ut på sykkelturer i nærområdet sitt i sommer.
– Det er det ikke så mange internasjonale besøkende som gjør, annet enn å småsyke litt med bysykler i byen, sier Holmen.
På Sunnmøre merker de også at disse gjestene har andre preferanser.
– De gjør mer type sightseeing-aktiviteter. Mens nordmenn er veldig glad i både å vandre, padle med kajakk og være ute, sier Skrede i Destination Ålesund og Sunnmøre.
VANDRING: Nordmenn er glad i turmål. – Som for eksempel som å være på Runde og se på fuglene på Fuglefjellet der, sier Tom Anker Skrede i Destination Ålseund og Sunnmøre.
Foto: Olaug Bjørneset / NRKHåper nordmenn vil prøve ut guider
Men Skrede håper nordmenn i sommer kanskje vil gi guide et forsøk.
– Book gjerne en guide. Da blir opplevelsen mye, mye større enten om det er å gå gatelangs i en by eller om det er å være på fjelltur eller på en fjordsightseeing.
I Visit Norway håper de flest mulig vil benytte muligheten til å bli kjent med Norge en ny måte.
– Reiselivsnæringen vil tjene på økt forbruk, og nordmenn vil tjene på det i form av minneverdige ferieopplevelser, sier Holm i Innovasjon Norge Reise.
NORSK NATUR: Turer er en billig reiseaktivitet nordmenn elsker, men reiselivstoppene håper nordmenn vil søke nye måter å oppleve Norge på – kanskje med en guide.
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / privat