NRK Meny
Normal

Dette ser kresne damer etter når de skal finne seg partner

I fugleverden er det som regel damene som velger partner. Men hva er det de ser etter?

Orrfugl

En stor blodrød kam er hos orrfuglen et viktig tegn på rang som damene ser etter.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Vi skriver midten av mai, og er godt inne i våren og en tid da mange små krabater er på utkikk etter make. Med lengre dager og mer lys, settes det i gang en kjedereaksjon av hormoner hos de fleste skapninger. De kjente og kjære sangfuglene våre er intet unntak.

Professor Olav Hogstad ved Vitenskapsmuseet i Trondheim

Professor Olav Hogstad ved Vitenskapsmuseet i Trondheim synes vi er inne i en fin tid.

Foto: Olav Hogstad

I en artikkel hos Gemini forklarer professor Olav Hogstad ved NTNU noen av endringene som skjer hos fuglene på denne tiden av året. Kjønnsorganene som krympet i løpet av forrige sommer og høst vokser seg store igjen. Egg- og sædceller begynner å modnes, og den delen av hannfuglenes hjerne som styrer sangen øker.

– Det er svært viktig for hunnen å finne seg en god make som kan spre genene hennes videre. De har mye å tape hvis de velger feil, for da er det et helt år til neste mulighet. Det kan være alvorlig for en liten fugl som bare lever noen få år, sier Hogstad til NRK.

Det er litt mindre prekært for hannene, for de har større sjanse til å spre genene sine videre.

– En hann som står høyt oppe på rangstigen, vil kunne få mer oppmerksomhet og dermed pare seg med flere. Det betyr at hannen har større sjanse for å få fram avkom enn det hunnen har.

Damene ser etter flere ting når de skal velge seg partner, forteller Hogstad. Her er noen av de viktigste:

1. Sangstemmen avgjør om damene liker han

Svarttrost

Svarttrost, som i Skandinavia er kjent som en klassisk vårsanger.

Foto: Kjartan Trana/NRK

En hann med god sangstemme har et godt utgangspunkt for å vekke interesse hos det motsatte kjønn. Ved å synge mye og variert, viser hannen at han er i god form og at det er god tilgang på mat i territoriet hvor han befinner seg, siden han kan bruke mer ting på å synge enn å lete etter mat.

Et rikt sangrepertoar gjør det også mulig for hunnene å identifisere eldre og mer erfarne hanner, og er dessuten en måte for hannene å vise fram territoriet sitt på, og gi beskjed til konkurrerende hanner om å holde seg unna.

Dette gjør sangstemmen til det kanskje viktigste kriteriet for hunnene når de er på jakt etter partner.

2. Utseendet er også viktig

Blåmeis på fuglebrett

En fin og fargerik fjærdrakt er et godt utgangspunkt for en blåmeis.

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

Men det er ikke alltid nok å sjarmere damene med sang. Utseendet spiller også en viss rolle, og da er det først og fremst fjærdrakten som er viktig.

En fargerik fjærdrakt er et tegn på at hannen er sunn og frisk uten lopper og lus, og at han har egenskaper som det er verdt å føre videre til neste generasjon.

Hos blåmeis er det hannens farge på hodet som teller, skriver Hogstad. Fargen på issefjærene reflekterer ultrafiolett stråling. Dette er usynlig for oss mennesker, men i fugleriket er sterk refleksjon av UV-stråling et tegn på at hannen er dominant.

– Og en dominant hann er noe hunnen foretrekker, sier Hogstad.

3. Ulike arter ser etter ulike ting

En kjøttmeis har funnet seg litt nøttesnadder i et tre på Frogner i Oslo

En kjøttmeis har funnet seg litt nøttesnadder i et tre på Frogner i Oslo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mellom artene er det ellers store forskjeller på hva hunnene ser etter. Hos låvesvalen, for eksempel, vil et individ med lang stjert få mer oppmerksomhet fra damene enn en som er korthalet.

– Lang stjert betyr gode muligheter for å komme i gang med hekkingen tidlig, og kanskje kan hunnen få to kull. Det øker sjansene for å få flere unger på vingene på kortere tid, sier professoren.

Hos kjøttmeisen er det andre kriterier som gjelder. Der er det en bred, svart stripe på brystet som er utslagsgivende. Jo bredere den er, jo høyere opp i det sosiale systemet er han. Det samme gjelder gråspurven, som finnes over hele landet. Her har hannen en svart strupe og brystflekk som er viktig for damene. Jo svartere og større, jo bedre.

– Det betyr at de er dominante, og altså noe som det er verdt å satse på.

Kommer du over en lirype, orrfugl, storfugl eller jerpe om våren, vil du kunne se en stor blodrød kam over øynene som forsvinner etter hekkesesongen, men som om våren er et viktig tegn på høy rang som hunnene ser etter.

4. Noen mysterier gjenstår

Granmeis

Granmeisa er en spesiell art blant fuglene.

Foto: (cc) f.c.franklin / Flickr

En av artene som Hogstad er mest fascinert av, er granmeisen. Så snart ungene er så gamle at de er uavhengig av foreldrene, så forlater de territoriet til familien for å finne seg en annen flokk.

Men før de finner seg nytt territorium, har de veldig ofte allerede paret seg. Hogstad forteller at årets avkom danner par allerede på sensommeren eller høsten, før vinteren kommer.

– Da kan man si at fuglene er i konfirmasjonsalder. Når de har funnet seg en make holder de faktisk sammen hele livet, til en av dem dør. Skilsmisser er veldig sjeldent hos denne arten. Slik sett har kanskje vi mennesker noe å lære, sier Hogstad med glimt i øyet.

Men hva de unge, uerfarne hunnene ser etter når de skal finne seg partner å leve livet sitt med, er fremdeles et mysterium. Selv for Hogstad, som har studert granmeis i 20–30 år.

– Det er rett og slett noe vi ikke vet.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.