Insektekspert: Dette gir oss mye mygg

Myggeksperten har et fast svar på lager når folk spør han om vi har et myggår i vente.

Mygg

I Norge har vi rundt 2.000 myggarter, mens det på verdensbasis fins opp mot 52.000 forskjellige myggarter.

Foto: Arnstein Staverløkk / NINA

– Jeg pleier å svare at jada, også i år blir det mye mygg. Som alle andre år.

Preben Ottesen er avdelingsdirektør ved skadedyrkontrollen ved Folkehelseinstituttet. Han er insektforsker, entomolog, og har interessert seg for de små insektene lenge. Hvert år oppsøkes han av folk som lurer på hvor mye mygg man kan forvente.

– Ingen liker å bli stukket av mygg. Men det er enkelte scenarier som virkelig får myggen opp i lufta, sammenlignet med andre.

– Blir det lummert og vindstille kommer myggen

Preben Ottesen

Preben Ottesen har lenge interessert seg for småkryp.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

Det at blodsugende insekter synes å ha preferanser for noen mennesker heller enn andre, kan skyldes en rekke faktorer, som ofte ligger i blodet eller i stoffer kroppen skiller ut.

Men om du blir plaget med mygg på altanen, mens du står i husveggen og maler, på telttur eller når du slanger deg på solsenga, handler ofte om vær.

– Hvis det blåser, regner og er kaldt vær kan det være så mye mygg som bare dét der ute. Da sitter de i ro i vegetasjonen. Kommer sola og det blir lummert og vindstille, er de ute på vingene med én gang.

Gode råd er dyre når det klør

MYGG

Gode råd er dyre når hele kroppen vrimler av blodsugende mygg.

Foto: NRK

Og er det myggvær ute er det bare én ting som gjelder.

– Det lureste er å kle seg skikkelig. Nederst ved skoen ligger på en måte akilleshælen, bokstavelig talt. For der er sokken tynn, og myggen kan stikke gjennom. Husk på at bålrøyk skremmer bort myggen, og at såkalte myggmagneter som tiltrekker seg mygg er lure.

– Men hvis det er nok mygg der ute vil det være uendelig mange igjen når en myggmagnet har tatt sitt. Jeg har også stor tro på insektmidler hvis jeg ikke kan dekke til huden når jeg er ute.

Og når ulykka er ute og du oppdager et titalls hovne, røde, runde merker rundt om, er gode råd dyre.

– Skiller ut antimyggstoffer

– Når myggen har stukket kan man få tak i klødempende middel eller holde stikket kaldt. Jo mer man blir stukket, jo mer immun kan man bli mot mygg. Folk som stikkes veldig mye av mygg bryr seg nesten ikke i det hele tatt, forteller Ottesen.

Og ikke nok med det. Ny forskning kan, ifølge avdelingsdirektøren, tyde på at mennesket er i utvikling.

– Enkelte mennesker skiller ut sine egne antimyggstoffer. Så vi er ikke helt forsvarsløse, heldigvis. Nå har jeg vært i denne bransjen veldig lenge, og hvert eneste år synes jeg jeg hører folk klager på at det er så mye mygg, avslutter Preben Ottesen til NRK.