Hopp til innhold

Slik skal ikke bilen se ut når du kjører på påsketur

Utrykningspolitiet trodde ikke sine egne øyne da de stoppet dette vogntoget. Her er sjekklista med råd fra politiet for hvordan du kan sørge for å vende trygt tilbake fra påskekosen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mange nordmenn pakker i disse dager bilen full av utstyr for å kunne nyte påskehelga i fjellet eller på hytta, men vet du egentlig hvordan du skal pakke bilen riktig, og er bilen din kjørbar?

En undersøkelse Respons har utført for Tryg Forsikring viser at hver fjerde bilist i Norge ikke har peiling på hvordan man skal pakke de tyngste tingene i bilene.

– Feil pakking påvirker bilens kjøreegenskaper og kan i verste fall føre til ulykker, advarer Ketil Voll i Tryg Forsikring.

Det er som regel forsikringsselskapene som må punge ut når ulykkene skjer, og derfor er de tidlig ute med å advare folk som skal ut på langtur.

Derfor må du pakke riktig

Far Frode Mikalsen og sønnen Stian (13), fra Sarpsborg, har smertelig fått erfare hvor ille det kan gå. De skulle på skitur på fjellet til Trysil i januar i fjor, da det gikk riktig galt da de ble innvolvert i ei alvorlig trafikkulykke. Skiene hadde faren plassert i baksetet og en koffert ble brukt til å støtte opp. Det førte til at Stian ble svært hardt skadet.

Trykket som kommer fra bagasjen ved en kollisjon er ofte større enn hva bilens bakseter tåler, viser ny forskning.

I hver tredje trafikkulykke med personskade forskjøv seteryggene seg slik at passasjeren ble skadet.

Video Usikret bagasje er farlig

FARLIG BAGASJE: Hør pappa Frode Mikalsen fortelle om hvordan feilstablet baggasje førte til alvorlige skader på sønnen Stian (13).

Dette må du huske ved pakking i bil

Ifølge undersøkelsen til Respons er det flest bilister i Trøndelag og Nord-Norge som vedgår at de ikke er trygge på pakkingen, mens østlendinger og sørlendinger mener de har best kunnskaper om pakking av bil. Sjefen for utrykningspolitiet i Nordland har disse rådene til de som skal i gang med pakkingen:

– Få sikrer det som som er i bilen. Dersom du må gjøre et bråstopp, så kan løse gjenstander utsette både fører og passasjerer for skader, sier UP-sjef i Nordland, Knut Danielsen.

– Men hvordan skal man pakke?

Ikke la det ligge løse gjenstander på hattehylla i bilen, også er det viktig å pakke de tyngste koffertene nederst i baggasjerommet, og fest skiene på taket sier Danielsen.

Politiet er ofte blant de første på et ulykkessted, og vet derfor at løse gjenstander i bilen kan være fatalt.

Hvordan pakke bilen riktig

PLASSER TUNGE GJENSTANDER NEDERST: Tunge kofferter bør ligge nederst i baggasjerommet, og letter gjenstander øverst. Dersom du bråbremser skal du ikke få en tung koffert i hodet.

Foto: SCANPIX

Sjekk at bilen er kjørbar

I tillegg til rett pakking, så må man også sørge for at bilen er i god stand. Sjekk oljen, lufttrykket i dekkene, bilbatteriet, og sørg for å ha med utstyr for dekkskifte dersom du skulle være uheldig å punktere.

Ved bruk av takboks er det viktig å sjekke hvilken makslast denne har, NAF har laget ei egen sjekkliste for de som skal ut på biltur.

  • Sjekk også vei- og værforholdene før du kjører, slik at du er forberedt.
  • Husk også at når bilen er pakket og klar, og ferieklare nordmenn triller ut på veiene, så øker også antallet uniformert politi langs de største utfartsveiene.

Onsdag den 13. april la Utrykningspolitiet ut ei liste på facebook over hvilke veier og når de kommer til å jakte på fartssyndere.

Aggressive sjåfører blir plukket av veien

– Vi håper å ta flest mulig av de aggressive bilistene. Vi kommer til å være tilstede med uniformert personell og forsøke å få trafikken til å flyte på sikker og god måte. Dersom det er folk som utviser aggressiv adferd og driver med forbikjøringer, så skal vi plukke disse ut av trafikken, sier UP-sjef Knut Danielsen.

– Men hva skal man gjøre dersom man havner i en kø bak sinker?

– Da må man bare finne seg i at slik er det, folk må ta det med ro. Det er bedre å komme ti minutt for sent, enn å aldri komme fram i det hele tatt, ved at man setter seg selv og andre i fare ved farlige forbikjøringer.

Det var over 550 forbikjøringsulykker i Nord-Norge i 2010, viser skadetall Storebrand Forsrikring har fått fra Finansnæringens Fellesorganisasjon. Utrykningssjefen i politiet sier at målet deres er at folk skal ferdes sikkert i påsketrafikken.

– Vi kommer i tillegg til å sjekke om folk bruker sikkerhetsbeltet, og at ungene er sikret i bilen. Dersom man har det, så får man en trygg tur ut i påskefjellet, eller der man tenker å tilbringe påska, sier Danielsen.

Knut Danielsen UP-sjef i Nordland

SKAL TA VERSTINGENE: UP-sjef Knut Danielsen lover at de skal være ute på de største utfartsveiene.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen