NRK Meny
Normal

Dette må du ha i bilen når du skal over vinterfjellet

Kolonnekjøring i uvær med tett snødrev kan fort bli en tøff, stressende og ikke ufarlig opplevelse. – Det er fort gjort å kjøre seg fast. Ha alltid slepetau og spade i bilen, oppfordrer brøytebilsjåførene.

Kolonnekjøring over Saltfjellet

KOLONNEKJØRING: Nordlendinger er vant med dårlig vær og takler kolonnekjøring ganske bra. Men ikke alle er like flinke til å ha varme klær, spade og slepetau i bilen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Trafikken på høyfjellsovergangene er stor i vinterferien, men mange bilister vet ikke helt hva de gir seg ut på når de skal kjøre i kolonne. Mandag var sikten på flere av fjellovergangene i Nordland så dårlig at fem biler kolliderte og andre kjørte seg fast.

Kollisjon mellom fem biler på E12 i Umbukta

DÅRLIG SIKT: Fem biler kolliderte på E12 i Rana mandag ettermiddag.

Foto: Tare Steiro

– Vi ser stadig vekk at bilistene er totalt uforberedt på snøinfernoet som møter dem, sier Tore Sande, som er brøytebilsjåfør på Saltfjellet i Nordland.

Menn i T-skjorte

– Vi ser mye rart i kolonnekøen. Menn i T-skjorter som skal over fjellet i snøstorm er ikke uvanlig. Varme klær i bilen er et must, sier Sande.

Utstyr som spade og slepetau bør være standardutstyr i bilen om vinteren. Bilistene må også være forberedt på lang ventetid før de kommer med i en kolonne.

– Det er ikke alltid at hjelpen er nær, og da er det avgjørende å ha noe å komme seg løs med. Ha også alltid en matbit og varm drikke i med i bilen i tilfelle det blir timevis med venting.

Brøt opp bommen

Kolonnekjøring over Saltfjellet

Selv om været ikke er så ille, kan de fort bygge seg opp skavler på fjellet. Da risikerer du å kjøre deg fast.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Kollegaen Øyvind Andre Pedersen har kjørt brøytebil i 18 vintre, og må stadig trå til for å hjelpe folk løs.

– Ofte kunne de kommet seg løs på egen hånd dersom de hadde hatt spade i bilen.

Sjåfører uten varme klær i iskalde biler kan være ganske nedkjølte når hjelpen kommer.

– Det verste var en sjåfør som hadde klart å bryte opp bommen ved Sørelva og la i vei over Saltfjellet i uvær – med to små barn i bilen. Han ble politianmeldt.

Kolonnekjøring på Saltfjellet

DÅRLIG SIKT: Bruk nødblink og hold øyekontakt med bilen foran. Hold mest mulig jevn hastighet og følg kolonnen, råder brøytebilsjåførene.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Sommerdekk

Utenlandske vogntogsjåfører på sommerdekk midt på vinteren skaper også hodebry. Brøytesjåførene har myndighet til å avvise trafikanter som de mener kan få problemer.

– Disse sjåførene får ikke være med kolonnen før de er skikkelig skodd.

Folk som får trøbbel på fjellet tror mange at brøytesjåførene også driver som bilbergere.

– Selv om vi alltid hjelper, har vi egentlig ikke ansvar for bilberging. Det hender at folk i ettertid krever erstatning dersom bilene er skadet. Det kan bli en del kjeft, sier Pedersen.