Hopp til innhold

Dette må du gjøre når elgen angriper

I går ble en mann angrepet og skadet av en elg i Bodø. Når det først skjer, er det lurt å vite hva man skal gjøre.

Elg i boligområde

FRYKTLØS: Det er ikke uvanlig at store elgokser kommer ned til boligstrøk på Mørkved i Bodø for å spise. På vinteren lar de ikke mennesker stå i veien for maten.

Foto: Johannes Ødegård

I løpet av det siste året har det vært flere hendelser hvor store elgokser har angrepet turgåere og til og med slått seg ned i hagen til folk i tettbebygget boligstrøk. Senest i går ble en mann i 50-årene hardt skadet i møte med skogens konge på keiservarden i Bodø, og i fjor ble Ann Charlott Lamark kraftig forslått i leggen etter et spark fra en okse.

Elgen som angrep i går, ble i dag skutt av et jaktlag fra Viltnemnda i Bodø. Elgekspert Erling Solberg ved Norsk institutt for naturforskning forteller at det er svært sjelden at elgen går til angrep. Men det kan skje, og da særlig om vinteren.

– Dette skjer typisk i områder hvor det er mye elg og hvor elgen er konsentrert på små områder. Om vinteren er elgen ofte stresset av lite tilgang på mat og da vil de forsvare ressursene ved å skremme bort de som skulle komme i veien, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Død elg

MÅTTE SKYTES: Elgen som angrep en mann i 50-årene i går, måtte skytes. Her slepes den ned fra Keiservarden.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Solbergs enkle råd er å komme seg unna så fort man kan dersom man støter på en elg.

– Men er du så uheldig å komme deg innenfor angrepsavstand, bør man bevege seg med omhu. Man bør rygge og vise at man ikke er en trussel. Å legge seg ned er ingen god strategi, da kan elgen trampe på deg og gjøre stor skade.

Hvordan ser man om en elg er sint?

– Man ser ofte veldig tydelig på en elg om den er stresset. Den legger ørene bakover. I tillegg vil busta reise seg på nakken og den senker hodet. Da gjelder det å komme seg bort så fort man kan, avslutter Solberg.

Jon M. Arnemo

ELGFORSKER: Jon Martin Arnemo vet hva folk bør gjøre i møtet med skogens konge.

Foto: Knut Sveen / NRK

Jon Martin Arnemo ved Høgskolen i Hedmark er elgjeger og elgforsker. Han er også utdannet veterinær, og jobber som professor i viltmedisin. Arnemo anbefaler heller at folk gjemmer seg bak, eller oppe i, et tre hvis situasjonen skulle tilsi det.

– Det finnes ikke noe vitenskapelige undersøkelser på hva som er best adferd for å unngå elgangrep, så dette baserer seg på egen erfaring. Ser man en elg, så ikke gå for nært. Kommer elgen overraskende på, så forsøk å rygg sakte, men bestemt, bakover, sier Arnemo.

Går elgen til angrep, gjelder det å tenke raskt.

– Elgen går opp på bakbeina når den angriper, og kan da bli to meter høy. Er man riktig uheldig, og blir truffet av en hov i hodet, kan det ende tragisk, avslutter han.


SLAPP FRA DET MED SKREKKEN: Ann Charlott Lamark fryktet beinbrudd etter møtet med elgen her på turstien opp til Keiservarden, men slapp fra hendelsen uten alvorlige skader.
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

SLAPP FRA DET MED SKREKKEN: Ann Charlott Lamark fryktet beinbrudd etter møtet med elgen her på turstien opp til Keiservarden, men slapp fra hendelsen uten alvorlige skader. FOTO: Bjørn Erik Rygg Lunde/NRK