Hopp til innhold

Dette kan bli en del av Nordland

Lavangen og Gratangen utreder en mulig kommunesammenslåing med Narvik, men er usikre på hvilken side av en eventuell ny fylkesgrense de lander på.

Lavangen

Lavangen utreder muligheten for å bli en del av en stor Narvik-kommune.

Foto: Nils Mehren / NRK

Som en del av kommunereformen, utreder de to kommunene sør i Troms muligheten for å bli en del av en større Narvik-kommune.

I tillegg utredes det også å slå seg sammen med nabokommunene i nord, eller å forbli egne kommuner.

– Narvik er byen vi reiser til når vi skal handle, det er også mange av våre innbyggere som jobber i Narvik. I dag er det en time å kjøre fra Lavangen til Narvik. Med byggingen av Hålogaland vil det ta 40 minutter. Det gjør at Narvik kommer nærmere og i så måte er det aktuelt, sier Lavangen-ordfører Erling Bratsberg fra Senterpartiet.

– Er skeptisk

Kommunereformen kan bety store endringer i fylkesgrensene. Lødingen, Tjeldsund og Evenes kan bli en del av Troms, mens Bindal i sør fort kan slå seg sammen med kommuner i Nord-Trøndelag.

På tross av at de når utreder en mulig sammenslåing til en stor Ofotenkommune sammen med Narvik, Tysfjord, Ballangen, Evenes og Tjeldsund, er Bratsberg svært skeptisk.

– Som Senterparti-ordfører foretrekker jeg at vi skal forbli en egen kommune. Jeg ser også på en sammenslåing med nord-kommunene som mer sannsynlig. Lavangen er en liten kommune, jeg frykter vi vil forsvinne hvis vi blir en del av en større Narvik-kommune. Men kommunestyret har ønsket denne utredningen og det forholder jeg meg til, sier Lavangen-ordføreren.

Gratangen vedtok tidligere i år bli med i utredningen av en bykommune med Narvik, men ordfører Ronny Grindstein mener vedtaket kom kun på grunn av press fra regjeringen - ikke fordi det er et godt alternativ.

Ronny Grindstein

Ronny Grindstein, ordfører i Gratangen

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Vi opplever at regjeringen bruker fylkesmannen til å presse oss. Mange lokalpolitikere blir usikre og velger å bli med på en utredning fordi alle andre gjør det, sier Grindstein.

Statssekretær Jardar Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet avviser at regjeringen presser kommunene til gjennomføre utredningene.

– Jeg skjønner at det kan oppfattes som en form for press, men vi presser ingen. Fylkesmennene brukes som et redskap for å få prosessen til å gå. Det er viktig at kommunene ser på hvilke muligheter man har, men om man gjør det alene eller sammen med andre, står de fritt til å avgjøre selv, sier Jensen.

Gratangen

Gratangsfjorden og Årstein bru. Dette kan bli en del av Nordland.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Vil ha Narvik til Troms

Han mener det beste alternativet for hans kommune er å forbli en egen kommune.

– Det må komme fram noen svært gode argumenter for at det skal være formålstjenlig for Gratangen å bli med på en sammenslåing. De argumentene kan jeg ikke se i dag, sier Gratangen-ordføreren.

Heller ikke kollegaen i Lavangen tror det er sannsynlig å bli en del av en stor Narvik-kommune, og skulle det bli en realitet, ønsker Bratsberg å heller lokke Narvik over til Troms.

– Det føles fremmed for meg å bli en del av Nordland. Jeg ønsker heller at fylkesgrensa flyttes ned til Tysfjord, slik at de blir en del av Troms. Det er langt fra Narvik til Bodø. De har større nærhet til oss, og vil få det bedre om de blir en del av Troms, sier Bratsberg.