NRK Meny
Normal

Dette huset er det ingen som vil ha

Eiendomsmarkedet i Andøy har stoppet opp etter at det ble snakk om nedlegging av Andøya Flystasjon. – Ingen vil kjøpe bolig i Andøy nå, sier Astrid Gabrielsen, som i et halvt år har prøvd å selge huset sitt.

Hus på Andøy

Astrid Gabrielsens hus på Andenes har ikke fått noen bud på et halvt år.

Foto: Privat

Landbrukssjef Astrid Gabrielsen har et stort og attraktivt hus med utleiedel i Andenes sentrum. Boligen har ligget ute for salg i seks måneder, uten at hun har fått en eneste henvendelse.

– Det er svært vanskelig å få solgt på Andøy nå. Det har vært helt stille siden 1. juni, da det ble kjent at Andøy flystasjon kunne bli lagt ned. Folk er ikke interessert i å investere i fast eiendom, sier hun.

Hundrevis av jobber forsvinner

Over 1000 arbeidsplasser kan stå i fare på Andøya når Andøy flystasjon legges ned. Gabrielsen tror at det blir enda verre å omsette eiendommer i tida framover.

– Det kommer til å bli mange hus til salgs som ikke blir omsatt. At flystasjonen blir nedlagt har en helt klar negativ effekt på omsetningen av eiendommer på Andenes, mener hun.

hus til salgs i Andøy

Flere boliger er til salgs i Andøy, men det finnes ikke kjøpere.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Hun tror mange andværinger sliter med å skjønne det som nå skjer.

For oss som har bodd her i mange år har det som skjer nå vært helt utenkelig. Jeg synes oppriktig synd på dem som er unge og i etablererfasen.

Hun er ikke alene om å ha det slik. Eiendomsmeglere NRK har snakket med bekrefter trenden.

Folkemøte i dag

Innbyggerne på Andøya samles for å bevare flystasjonen

ROPTE HØYT: Innbyggere i Andøy har kjempet en lang kamp for å bevare flystasjonen i kommunen. På tirsdag fikk de beskjeden de fryktet aller mest, men kanskje er ikke alt håp ute likevel? I dag samlet de seg for å vise at de ikke gir seg.

Foto: John Inge Johansen / NRK

I dag skal ordfører Jonni Solsvik (H) ha møte med folket på Andøya. Han har en helt klar oppfordring til dem som kommer for å vite nytt om framtida for kommunen.

– Det finnes ikke noe bedre sted å leve eller bo enn på Andøya. Og det sier til og med en bergenser. Vi skal jobbe for at det fortsetter slik i årene framover. Vi har et hav av muligheter, helt uavhengig av flyplassen. Vedtaket som er gjort kan reelt sett bli omgjort i det øyeblikket at de reelle beregningene og analysene blir lagt på bordet i Stortinget. Det føler jeg meg veldig sikker på vil skje.

Usikker framtid

Litt lenger sør for Andøy, i Lødingen, mistet de rundt 300 arbeidsplasser da Telenor og Forsvaret la ned sin virksomhet mellom 90- og 2000-tallet. Siden da har folketallet i kommunen blitt redusert med over 400 personer. De fikk status som en såkalt omstillingskommune, men pengene fra staten og fylket kunne ikke erstatte arbeidsplassene.

Skråsikkerheten til Andøy-ordføreren deles ikke av alle som er i eiendomsmarkedet i kommunen.

– Jeg er veldig usikker. Veldig usikker på framtiden for kommunen, sier landbrukssjef Astrid Gabrielsen.