Hopp til innhold

Dette blir solforskeren opphisset av

– Man blir litt gira og opphisset når man ser et slikt utbrudd, sier solforsker Pål Brekke om gårsdagens spektakulære solstorm.

Video Solutbrudd

SE VIDEO: Se de unike bildene fra solstormen. VIDEO: NASA

Solforskerne er nærmest stumme av beundring etter den uvanlige solstormen som skjedde i går.

Ganske ofte opplever man utbrudd på sola. Det er gjerne et intenst lysglimt på sola, hvor det følger en gassutblåsing i etterkant. Men i går skjedde noe helt spesielt.

– Det var en middels svak eksplosjon, men den etterfølgende gassutblåsingen, altså hvor mye gass som slynges ut av sola, var det mest spektakulære og voldsomme jeg har sett i min karriere, sier solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Video Solstorm

SE VIDEO: Se gasskyen som slynges ut. VIDEO: NASA

«Hoster og harker»

Bilder som er tatt fra verdensrommet med satelitter viser solas atmosfære, lagene som ligger langt over den synlige overflaten.

– Man ser jo milliarder på milliarder av tonn med partikler og gass som slynges ut. Jeg har jobbet med sola lenge og vet at det er en stjerne som er dynamisk som «hoster og harker» og slenger ut gass i alle retninger. Likevel har jeg aldri sett at det har vært så spektakulært og med så flotte strukturer som det i går, sier Brekke.

Pål Brekke ved Norsk Romsenter

Solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Foto: NRK
– Gira og opphisset

Dersom solstormen var rettet rett mot jorden, vil gasskyen treffe jordens magnetfelt og skape en geomagnetisk storm.

Resultatet kan bli kraftig nordlys langt sør. Da kan man se nordlys helt ned i Sør-Norge, og noen ganger helt ned i Sør-Europa, forklarer Brekke.

– Man kan få flott nordlys, men dette kan også påvirke teknologien vår og skape forstyrrelser på radiokommunikasjon og GPS.

Likevel kan ikke solforskeren annet enn å glise etter å ha sett fenomenet.

– Jeg synes det er veldig spennende å se slikt. Man blir litt gira og opphisset. Som solforsker tror man at man har sett det meste, og så får man oppleve et slikt utbrudd. Dette er nesten som kunst å regne, avslutter Brekke.