NRK Meny
Normal

Dette folkehavet møtte Høie i Narvik

Når Bent Høie i dag besøker Narvik, er meldingen fra lokalpolitikerne klar: – Vi vil ikke akseptere at lokalsykehuset bygges ned.

Bent Høie i Narvik

Bent Høie er i dag i Narvik, hvor han deltar på et åpent allmøte.

Foto: Knut Haarvik / NRK

For snart tre uker siden la helseminister Bent Høie fram sin nasjonale helse- og sykehusplan. Der tok han til orde for å legge den døgnkontinuerlige akuttkirurgien i blant annet Narvik og Lofoten.

Julie Ingebrigtsen (16)

Julie Ingebrigtsen (16) var en av ungdommene som hadde møtt opp.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Det fikk mellom 3500 og 4000 mennesker til å trosse stormen i går, og tenne faklene sine i protest.

Tirsdag forsvarer Høie planen overfor de sykehusansatte i Narvik i et åpent allmøte, og også i dag ble han møtt av mange engasjerte borgere.

– Det viser hvor mye sykehuset betyr for folk. Et viktig budskap for meg i dag, er at ingen beslutninger så langt er fattet. Det skal være gode lokale prosesser først, før man eventuelt gjør en endring, sier Høie til NRK.

Han mener nasjonal helse- og sykehusplan innebærer en trygghet for at det skal være et akuttsykehus i Narvik i fremtiden, men påpeker at det vil være en prosess og diskusjon rundt omfanget av den akuttkirurgiske beredskapen.

Jeg er opptatt av at vi må vekk fra en ide der løsningen i Sykehus-Norge er å legge ned de mindre sykehusene, og tappe de for oppgaver. Vi må sikre en god desentralisert sykehusstruktur, der også de mindre sykehusene kan være akuttsykehus i fremtiden.

Helseminister Bent Høie
Bent Høie snakke med de ansatte i Narvik

Bent Høie snakker med de ansatte i Narvik.

Foto: Knut Haarvik / NRK

En av de frammøtte, var Julie Ingebrigtsen (16), som sammen med flere andre elever fra VG1 Helse- og oppvekstfag hadde møtt opp foran Narvik sykehus.

– Jeg er her i dag for å demonstrere mot forslaget. Jeg håper helseministeren vil høre på oss, for det er viktig at disse funksjonene bevares ved sykehuset.

– Aksepterer det ikke

I den nasjonale helse- og sykehusplanen blir det foreslått at lokalsykehusene i Narvik, Lofoten, Volda, Stord og Flekkefjord mister akuttkirurgisk beredskap. Det betyr at pasienter heller må fraktes til sykehus i naboområdene, og i Distrikts-Norge kan det innebære svært lange avstander.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H) har foreslått at sykehus som skal beholde akuttkirurgi bør ha et pasientgrunnlag på mer enn 60.000 til 80.000 pasienter.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Varaordfører Geir Ketil Hansen (SV) sier at de skal gi Høie klar beskjed om at de ikke vil akseptere at lokalsykehuset bygges ned.

Han mener at når Hålogalandsbrua etter planen åpner i 2017, og veien fra Narvik til Troms blir kortere, kan Narvik sykehus bli et sykehus både for Ofot-regionen og deler av Troms.

– Vi kan avlaste sykehuset i Tromsø betydelig når det gjelder lokalsykehuspasienter, sier Hansen.

Åpner nye områder

Ordførerkandidat Rune Edvardsen i Narvik Ap

Ordfører i Narvik, Rune Edvardsen (Ap).

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Og akkurat det argumentet mener ordfører Rune Edvardsen at Høie ikke har tatt til seg.

– Helseministeren argumenterer med at brua gjør det enklere å bruke Harstad. Men han nevner ikke at det blir å åpne seg nye områder mot indre Troms, som gjør sånn at vi får et pasientgrunnlag på rundt 40 000 – altså 10 000 over pasientgrunnlaget på 30 000, som Høie tidligere har nevnt i planene sine, sier Edvardsen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.