Dette er tidenes låt fra Nordland

Ti låter knivet om tittelen som «tidenes låt fra Nordland», men til slutt var det aldri tvil om hvilken låt nordlendingene verdsetter høyest.

Video Trygve Hoff romjulsdrøm

Trygve Hoff ga nordlendingene sin egen julesalme. Nå er den «tidenes låt fra Nordland», ifølge NRK Nordlands lesere og lyttere.

Foto: Nyhetsspiller

I flere uker har NRK Nordlands lesere og lyttere kunnet nominere og stemme over hva som skal bli tidenes låt fra Nordland.

Nå har leserne talt. Vinneren er Trygve Hoffs Nordnorsk julesalme.

– Er det sant? Så fantastisk. Både jeg og barna hans er utrolig glad og takknemlig, sier Kari Hoff.

Kari Hoff er Trygve Hoffs første kone, og de fikk tre barn sammen: skuespillerne Stig Henrik Hoff og Siv Elisabeth «Sibeth» Hoff, som også er sanger og regissør. Sønnen Ståle Hoff døde i 2010, men han var også musiker og komponist.

Juryen begrunnet nominasjonen av låten slik:

«Får du ikke klump i halsen når denne spilles i adventstiden, er du neppe nordlending.»

Hør den her:

– Hadde vært ufattelig stolt

Neste uke er det 31 år siden visesangeren forlot verden bare 49 år gammel. Den folkekjære artisten og komponisten var svært glad i jula, og skrev Nordnorsk julesalme for barne-TV-serien Lyset i Mørketida for nøyaktig 33 år siden.

Trygve Hoff

Trygve Hoff elsket jula, og leste Juleevangeliet for sine barn på julaften.

Foto: NTB-arkiv, Scanpix

Solfrid Nilsen var Trygve Hoffs siste kone. Hun fikk æren av å ta imot prisen på vegne ham.

– Åh, du verden som jeg hadde ønsket at han hadde kunnet være til stede og tatt imot den selv, sier Nilsen.

– Jeg er ikke i tvil om at han hadde vært ufattelig stolt, sier hun.

Det er først i nyere tid at låten er blitt allemannseie. Nå gikk den seirende ut som tidenes låt fra Nordland, i knallhard konkurranse mot blant annet Halvdan Sivertsens Kjærlighetsvisa og E du nord fra Kari og Ola Bremnes.

Likevel var låten soleklar seiersherre, med dobbelt så mange stemmer som Kjærlighetsvisa på andreplassen.

– Det er en sang og en melodi som står seg, og som har nådd ut til hele landet vårt. Ikke bare i Nord-Norge, sier Nilsen.

Nordnorsk julesalme fikk 38 prosent av lesernes stemmer. Kjærlighetsvisa og tredjeplass E du nord fikk henholdsvis 19 og 14 prosent av stemmene.

Merker ingen metning på Trygve Hoff

Kari Hoff og datteren Siv Elisabeth Sibeth holder fortsatt konserter og arrangementer sammen om Trygve Hoff. De merker et nesten umettelig Trygve Hoff-behov.

– Alt vi gjør av konserter blir solgt ut og folk er rett og slett vilt begeistret. Det vil nesten ingen ende ta. Det er fantastisk å se hvor mye visene til Trygve betyr for folk i hele landet, sier Kari Hoff som bor Buskerud.

Hva er det med Trygve Hoffs viser som rører folk sånn?

– Han var utrolig god på å se de vanlige menneskene, han så hun på fiskebruket, han så den eldre på gamlehjemmet, han så arbeidsfolket. Han hadde et eget øye for de små detaljene og ved å beskrive folket så godt treffer han de midt i hjertet, sier Kari Hoff.