Dette er Norges opplagsvinner

Ingen avis i Norge øker mer i prosentvis opplag enn den lille lokalavisa Framtia i Meløy.

Framtia

OPPLAGSVINNER: ansvarlig redaktør Edmund Ulsnæs og markeds- og kontorsjef Ida L. Dybvik kan glede seg over at deres avis øker mest i Norge.

Foto: Ingunn Dahle / Mediehuset Framtia

Mens andre aviser fortviler over fallende opplag, var det i dag jubel i Meløy i Nordland. For dagens opplagstall fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at lokalavisa Framtida økte opplaget med 19,6 prosent i 2014, i følge en oversikt Medier24 har gjort. Det er det ingen andre aviser som kunne matche.

– Vi har visst om denne økningen helt siden vi rapporterte inn tallene i januar, men var ikke klar over at vi ville få de beste tallene i Norge. Dette er naturligvis veldig gledelige tall, sier redaktør og daglig leder Edmund Ulsnæs i Framtida.

– Hadde ikke tro på avisa

Og det er ikke bare i år at Framtida har gått mot strømmen. Hvert eneste år siden første utgave kom ut i 2008, har de økt opplaget. Det til tross for at de kjemper en tøff kamp mot konkurrenten Meløyavisa.

I fjor økte Framtia opplaget med 275 eksemplarer til et opplag på 1678. Tallene overrasker medieprofessor Sigurd Høst.

Sigurd Høst

Avisforsker Sigurd Høst har i mange år fulgt avisutviklingen i Norge.

Foto: Høgskulen i Volda

– Da den kom hadde jeg liten tro på at det var plass til to aviser på en så liten plass, men det ser ut til at de har greid å treffe noe, de lager en frisk lokalavis, sier Høst.

Har ikke feiret

Mediebedriftene har lagt om måten de beregner opplag og lesertall på, til også å inkludere digitale abonnenter. Derfor er det vanskelig å fullt ut kunne sammenligne årets opplagstall med tidligere år. For Framtia har ikke inkludert digitale i sine tall, økningen er derfor reell.

– Forklaringen er så enkel og så vanskelig som hardt arbeid over lang tid. Samtidig opplever vi at folk i kommunen etterspør ei ultralokal avis. Det tilbudet de får i vår papiravis, får de ikke hos noen andre, sier redaktøren.

På tross av at de i dag kunne juble over å være den avisa i landet som øker mest, har det ikke vært noe kakefeiring i lokalene i Meløy.

– I dag har det rett og slett vært for travelt. Men vi har opplagsfest i morgen kveld. Da skal vi feire skikkelig, lover redaktør Edmund Ulsnæs.