Dette er Norges mest moderne tråler

Eget trimrom, sykestue og lekre salonger er noe av det mannskapet ombord på F/T «Holmøy» kan benytte seg av. I helga ble Norges mest moderne tråler døpt på Sortland i Vesterålen. Prislappen er 300 millioner kroner.

Tråler

Den nye tråleren til Prestfjord Havfiske er den nyeste i landet. Den er 69 meter lang, full en av nyeste teknologien og kostet 300 millioner kroner.

Foto: Bente H Johansen

– Når man skal være på havet flere uker i strekk, er det fint å kunne ha det bekvemt, sier førstemaskinist, Emil Bergheim.

Han er en av førti ansatte som nå mønstrer på Norges mest moderne tråler. Tråleren ble døpt på Sortland i helga og skal nå legge turen mot fiskefeltene i Barentshavet.

– Jeg synes det er veldig god standard, sier Bergheim om F/T «Holmøy».

Kafeteria ombord på tråler
Foto: Bente H Johansen

Færre og større fiskefartøy

Samtidig som tråleren skal ut på sine første fisketurer, blir det stadig færre sjarker her i landet.

Tall fra Fiskeridirektoratet viser at det i fjor var registrert knappe 6000 fiskefartøy. Det er en stor kontrast til toppen på 60-tallet, da det var godt over 40.000.

Antall fiskere går ned og gjennomsnittsalderen blant fiskerne øker. Produktiviteten har økt, samtidig som det har blitt færre fiskefartøy og fiskemottak i løpet av de siste tiårene.

Mens det i 1990 var registrert rundt 27.500 fiskere, var det i fjor rundt 12.000 fiskere, viser statistikk fra Fiskeridirektoratet.

  • Her kan du se statistikk over antall fiskere siden 1990:
Antall fiskere statistikk

Det blir både færre fartøy og færre fiskere her i landet.

Foto: Fiskeridirektoratet

– Sender mindre til Kina

Den nye tråleren til Prestfjord Havfiske er den nyeste i landet. Den er 69 meter lang, full en av nyeste teknologien og kostet 300 millioner kroner.

Selskapet produserer årlig om lag 16.000 tonn hvitfisk. Tidligere har mye har gått rundfrosset til Kina, men nå er det endring på gang.

– Det er en trend at vi nå går tilbake til de europeiske kundene. De siste årene har vi konsentrert oss om de europeiske markedene, sier Knut Roald Holmøy, daglig leder i Prestfjord Havfiske.

Dåp av tråler Holmøy

Tråleren ble døpt på Sortland i helga. Her ser vi Knut Roald Holmøy, daglig leder i Prestfjord Havfiske i midten.

Foto: Bente H Johansen