Hopp til innhold

Dette er Norges best betalte ungdomsjobb

Barn og ungdom som skjærer torsketunger kan tjene 40 000 kroner i sesongen. – Dette er nok Norges best betalte ungdomsjobb, sier NHO-direktør Ole Hjartøy.

Anne-Lise Rokkan skjærer torsketunger

ERFAREN: Anne-Lise Rokkan (9) var bare seks år da hun debuterte som tungeskjærer. Nå er hun godt i gang med sin tredje sesong.

Foto: Privat

– Rideleir til sommeren. Og den skal jeg betale selv, sier tungeskjærer Anne-Lise Rokkan fra Ballstad (9) i Lofoten.

Anne-Lise er ikke helt som andre barn på hennes alder. Skreifisket er godt i gang, og mange barn tjener gode penger i vinterferien på å skjære torsketunger.

9-åringen fra Ballstad startet i februar da skreien kom til Lofoten, og tar sikte på å jobbe annenhver ettermiddag på Ballstad Fisk fram til påske.

Da har hun forhåpentligvis tjent 7000 kroner.

– Det lukter ikke fisk, det lukter penger

Henningsvær under skreifisket

Årets vinterfiske pågår for fullt. Sist uke leverte fiskerne 11.200 tonn fersk torsk, noe som er det beste så langt i år.

Foto: John Inge Johansen / NRK

For dem som er litt eldre er fortjenesten mye større.

Mange kan tjene 40.000 kroner bare i løpet av vinterferien. Frida Solem (13) på kaia i Henningsvær har svingt kniven i fem år – hun begynte tidlig.

Frida Solem

Norges best betalte ungdomsjobb krever en kniv og en pigg. Her er Frida Solem i sving. 

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Jeg har ei timelønn på 1200 kroner. Det meste skal spares, men noe skal brukes i ferien, sier Frida.

Hun tjener mer fordi hun har fått mye erfaring, og derfor jobber raskere. Timelønna får hun for den tiden hun aktivt skjærer tunge. I ventetiden får hun ikke 1200 kroner i timen.

Storebror Aron har også lange dager på kaia. Men han klager ikke.

– Det er en kjempejobb. Men det går en del penger på energidrikk, gliser han.

– Ikke lettjente penger

Regiondirektør Ole Hjartøy i NHO Nordland er sikker på at tungeskjæring er Norges best betalte ungdomsjobb.

Slik skjærer man torsketunger

Frida Solem viser hvordan man skjærer torsketunger.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Tungeskjæring har en lang tradisjon i Lofoten og Vesterålen. NHO-direktøren tror mange ungdommer rundt om i landet er litt misunnelig.

– Disse barna og ungdommene tjener ikke bare svært gode penger. De får verdifull arbeidserfaring. De lærer ei verdifull lekse, nemlig at hardt arbeid gir uttelling, sier Hjartøy.

Søstre fra Meløy som skjærer torsketunger

Søstrene Lone og Julie Wallmann er fra Meløy, men er med pappa på vinterfiske. Vinterferien bruker de på tuingeskjæring.

Foto: John Inge Johansen / NRK

For å skjære torsketunger er ikke lettjente penger.

– De jobber beinhardt for 40.000 kroner på ei uke. I tillegg får de en smakebit på arbeidslivet som jeg tror er kjempeviktig å ha med seg som ballast inn i vokselivet.

En annen bonus er at det er med å rekruttere folk inn i fiskerinæringen.

Selger til utlandet

Torsketunger

Stadig mer torsketunger eksporteres ut av landet.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Etterspørselen etter torsketunger øker. De siste årene har spanjolene fått øynene opp for den litt uvanlige delikatessen.

Verken Norges sjømatråd eller Råfisklaget har statistikk som viser salget av torsketunger til utlandet, men tungene går for det meste til Spania, men også til England, Frankrike, Tyskland, Sverige og Danmark.

– Vi spiser også mye selv. Torsketunger er en viktig tilleggsråstoff i produksjonen, sier omsetningssjef Willy Godtlieb i Norges Råfisklag.

Kart over Lofoten

Høyt trykk under årets vinterfiske Så langt er det tatt opp 42.000 tonn fersk torsk på strekningen mellom Finnmark og Nordmøre under årets vinterfiske, melder Norges Råfisklag. Bildet viser antall fiskebåter utenfor Lofoten sist uke.

Foto: Skjermdump Marine Traffic