NRK Meny
Normal

Dette er mannen med ljåen

Døden selv er en glad kar fra Tromsø.

Mannen med ljåen - Tore Guneriussen

NOEN OG ENHVER KAN FÅ SEG EN STØKK OM DE SER DENNE KAREN: Men det er en glad kar fra Tromsø som poserer som Mannen med ljåen.

Foto: NRK/Privat

Det vakte stor oppsikt under hurtigrutas triumfferd på NRK, da selveste Mannen med ljåen dukket opp rett før innseilingen til Trollfjorden.

Men i dag kan avisa Nordlys avsløre det som bokforfatter og NRK-reporter Bjørn Tore Pedersen fant ut etter flere kvelder med heftig telefonering: nemlig at mannen som kom i skikkelse av døden selv, er en ansatt ved Universitetet i Tromsø.

Bjørn Tore Pedersen

RINGTE RUNDT: Bjørn Tore var som en blodhund for å finne Mannen med ljåen.

Foto: Ola Helness / NRK

– Jeg ønsket å finne historiene bak alle bildene vi presenterer i boka, sier Bjørn Tore Pedersen til NRK.no. – Men historien bak dette bildet var den hardeste nøtta å knekke.

– Var et mysterium

Bjørn Tore Pedersen jobber til daglig som journalist i NRK Nordland. I høst har han også skrevet kavalkadeboken "Hurtigruten minutt for minutt", med bilder og historier fra hver havn som ble besøkt langs kysten.

Mange har nok fått med seg bildet av Vesterålens svar på Borat, men hvem som poserte som Mannen med ljåen forble lenge et mysterium. – Bildet var omgitt av mystikk, og det skulle tydeligvis ikke avsløres hvem som stod bak, forteller Pedersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Borat og apekatt ved Hurtigruten

BORAT OG APEKATT VED HURTIGRUTEN: Erik Hansen og Thomas Bentzen visste å underholde publikum.

Foto: Angelica Kvernø

Ringte rundt tre kvelder

I boka si beskriver Pedersen "Mannen med ljåen" slik: «Med sydvest og gammeldags oljehyre, moderne solbriller og sigar står han med nyslipt ljå ved siden av gamle gravplasser og venter på sine neste ofre.»

Og forfatter Pedersen ga seg ikke i jakten på døden sjøl, han begynte å ringe rundt på Stokmarknes for å få svar.

– Jeg ringte drosjesjåfører, sosialarbeidere, helsearbeidere. Til slutt fikk jeg napp hos en kvinnelig ansatt på sykehus. Hun sa "jeg kjenner broren hans."

Avslørt!

Dermed ble det kjent, som det også står skrevet om i boka, at Mannen med ljåen, som på TV-skjermene våre dukket opp på Vedøya, ved innløpet til Ingelsfjorden, er Tore Guneriussen, forskningsleder ved Universitetet i Tromsø. I boka står det følgende:

«Sammen med sønnen Martin og broren Willy, som er professor i sosiologi ved samme universitet, har de koplet det naturvitenskapelige med det samfunnsvitenskapelige og iscenesatt «Mannen med ljåen» i anledning MS Nord-Norges direktesendte fjernsynsreise. Brødrene har aner til Vedøya, og nå vurderer de å gjøre «Mannen med ljåen» til et årlig skue for Hurtigruten i sommersesongen.

Innrømmer stuntet

Tore Guneriussen ler godt når NRK ringer ham og spør om det er han som er Mannen med ljåen.

Men kanskje Guneriussen ønsker å beholde mystikken rundt sin skikkelse, for han er sparsom i kommentaren sin om alt oppstyret.

– Jeg har gjort et stunt og synes det var kjempeartig, men mer enn det ønsker jeg ikke å si.

Og NRKs reporter vil heller ikke presse "døden sjøl" til å fortelle inngående om sin virksomhet. Så om DU vil vite mer om Mannen med ljåen, kan du lese under her: