Dette er hemmeligheten bak «prima tørrfisk»

Aldri før har Leif Godvik opplevd bedre kvalitet på tørrfisken de lager på Stø i Vesterålen. Han bruker den samme konserveringsmetoden som vikingene gjorde for over 1000 år siden. Men det er mye som skal klaffe før produktet blir bra.

Sjekk av tørrfisk på Stø i Vesterålen

På stø i Vesterålen sjekker arbeiderne på Gunnar Klo as tørrfisken grundig, før de fordeler den i forskjellige kvaliteter. I år har de vært svært heldig med all fisken, forklarer produksjonsleder Leif Godvik.

Foto: Leif Godvik

– Det er en fornøyelse. I år har vi topp kvalitet, noe av det beste vi har hatt opplevd, sier produksjonslederen på avdelinga til fiskeindustribedriften Gunnar Klo på Stø.

Hele arbeidslivet har Leif Godvik holdt på med fisk, som har vært det viktigste levebrødet til folk på kysten.

I over 1000 år har tørrfisken vært en viktig handelsvare for Norge og inntektene fra salget var blant annet med på å bygge opp handelsbyen Bergen og finansiere byggingen av Nidarosdomen. Slik mange generasjoner har gjort tidligere, har Godvik og kollegene hans hengt skrei fra vinterfisket til tørk på hjellene.

– Vi var litt skeptisk, fordi det var så mye stor fisk i vinter. Men vi har vært bevisst på hva vi hengte av kvalitet. Nigeriamarkedet er veldig vanskelig, så vi må produsere for andre marked og med en annen kvalitet.

Tørrfisk

Det er mye som skal klaffe før en tørrfisk får prima kvalitet.

Foto: NRK

Men det var bra tørkeforhold, og kombinert med god kvalitet på råstoffet ser det ut til å ha gitt et godt resultat.

Krevende marked

Ifølge Bladet Vesterålen er det sjeldent med så god kvalitet på fisken. Og kjøperne betaler godt for fisk som er prima vare. I fjor var verdien av fisken som ble eksportert til utlandet på nesten en milliard kroner. De viktigste eksportmarkedene har vært Italia og Nigeria, men i fjor sommer stanset all handel med det afrikanske landet . Men langt fra alle tørrfiskprodusenter opplever å være like heldig som de i Vesterålen.

– Vi er ikke fornøyd med kvaliteten, fisken var veldig stor da vi hengte den, så den ble ikke ordentlig tørr, sier Arne Mathisen i Lofoten Viking på Værøy.

Til tross for utgangspunktet, tror han de vil få solgt det de nå har på lager, på grunn av etterspørselen etter produktet, som har fått samme beskytta tittel som champagne og parmaskinke .

– Mye arbeid i kulda

I de kaldeste vintermånedene står arbeiderne i oljehyre og sperrer to og to fisk sammen med et knyttet bånd av hyssing i sporen. Det gjør de ved å snurre dem rundt og rundt, så slog og blod fyker til alle kanter. Det skal sitte så stramt at de kan henges på hjellene uten å falle ned.

Ifølge Tore Johansen, som er daglig leder for Røst sjømat, er det her de legger grunnlaget for å oppnå prima kvalitet.

Både han og kollegaen på Stø i Vesterålen håper de får en ny sesong med samme forhold.

– Vi har de beste forutsetningene når vi får godt råstoff, så får vi tilpasse det med tidspunkt for henging. Resten får være opp til vår herre, sier produksjonsleder Leif Godvik.

Ansgar Pedersen forteller om hvorfor han startet med tørrfiskvraking.