Hopp til innhold

Dette er de usannsynlige heltene bak Roma-bragden

Flesteparten av Bodø/Glimt-spillerne som sjokkerte Mourinhos stjerner, har vært avskiltet og benket. Nå vet hele Europa hvem de er.

Erik Botheim og Sondre Brustad Fet mot Roma

STORSPILTE: Både Sondre Brunstad Fet (til venstre) og Erik Botheim storspilte for Bodø/Glimt mot AS Roma torsdag. Begge spillerne sleit med spilletid i sine gamle klubber, men har blomstret i Bodø.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

Like før fyrverkeriet ble fyrt av og jagerflyene skulle fly over Aspmyra stadion torsdag kveld, bare minutter før lille Bodø/Glimt fra Norge skulle sjokkere fotballverden, sto komiker Erlend Osnes på sidelinja med gul jakke og mikrofon.

Han skulle fyre i gang en stadion stappet til randen av nordlendinger med dobbelt ull og vinterjakke.

– I 2016 rykket vi ned. I 2017 var vi i Obos. Se på oss nå! ropte han.

For ting kan endre seg i fotball. Det er Bodø/Glimts prestasjon mot José Mourinhos menn et tydelig eksempel på.

– Den kampen er inspirerende på alle mulige måter, sier Håkon Grøttland.

Han er ansvarlig for spillerutvikling i Norges Fotballforbund. Han mener torsdagens kamp var en skikkelig energiinnsprøytning.

– Kampen viser at det er mulig for oss i Norge å ta rotta på de store nasjonene, sier Grøttland.

Men det var slett ikke gitt at de elleve som startet fotballfesten skulle få oppleve noe slikt. For så vidt ikke trener Kjetil Knutsen heller.

Bodø/Glimt Roma
Foto: Sondre Skjelvik / NRK
Bodø/Glimt tok imot Roma på Aspmyra. Resten er historie.

Et lag bestående av spillere få trodde på

– Så å si alle som startet torsdagens kamp har vært avskiltet på ett eller annet tidspunkt i sin karriere, påpeker Freddy Toresen.

Han er sportsleder i Avisa Nordland, og har fulgt Glimt tettere enn noen andre siden tidlig på 90-tallet.

– Fellesnevneren for alle elleve som startet i går, er at de har gått fra vrakgods til stjerne, sier Toresen.

Glimt startet kampen mot Roma med blant andre en midtstopper som ble utestengt på grunn av doping i 2015, en back med en fortid i svensk tredjedivisjon og en angrepsduo som så vidt fikk spille på Rosenborgs andrelag:

– De fleste lykkes ikke med en gang

Det historiske oppgjøret på Aspmyra har sjokkert fotballverden.

– Det er den mest spektakulære enkeltkampen jeg noensinne har sett av et Glimt-lag, sier Freddy Toresen.

– Det har ingenting å si at Roma egentlig ikke ville spille denne kampen. Glimt er det første laget i verden som scorer seks mål mot et lag ledet av selveste José Mourinho. Treneren til Glimt ble i sin tid kjeppjaget fra et førstedivisjonslag. Spillerne har vært uønsket på ett eller annet tidspunkt. Nå knuste de Roma. Smak på det.

Håkon Grøttland i NFF mener gårsdagens kamp er et godt eksempel på at ting endrer seg og at spillere utvikler seg over tid.

– At mange av spillerne på Glimt gjør det bra nå, viser at det alltid må være rom for andreinntrykk. De fleste lykkes ikke på første forsøk. Men det finnes alltid muligheter, sier Grøttland.

– Det er noe vi i NFF prøver å få frem: De som blir best til slutt, er gjerne dem som har en robusthet i seg, som tåler nedturer. Står du i nedturene, kan det bli moro på den andre siden.

Seksjonsleder spiller og trenerutvikling i NFF

RÅD TIL UNGE SPILLERE: – Tenk gjennom hva du er virkelig god på og fokuser på å utvikle det. Spisskompetansen din vil gi deg en x-faktor som bringer deg inn på den store scenen. Og ikke skyld på andre hvis du ikke lykkes. Ha fokus på deg selv, sier Håkon Grøttland, seksjonsleder spiller og trenerutvikling.

Foto: NFF

Ifølge Grøttland handler det mye om tillit og å handle i et miljø der du føler deg trygg, der du kan være deg selv og hvor du føler folk rundt deg har tro på deg.

Han har god kjennskap til hvem Kjetil Knutsen er som fotballtrener.

– Han er god til å stille krav, han er tydelig og har tillit til guttene sine. I tillegg er han sterk faglig og ujålete, sier Grøttland.

Kjetil Knutsen selv snakker gjerne om det han mener er suksessfaktorene i Bodø/Glimt.

– Først og fremst handler det om kulturen vi har skapt. En toppidrettskultur, der du må være toppidrettsutøver på alle områder i livet dersom du skal prestere, sier Knutsen.

Han avslører også at de er svært nøye med hvilke spillere de henter inn.

– Det handler om spillere med en sult og et ønske om å bli bedre. Det er også viktig at de er i en rett alder, der de tåler den harde treningen vi legger ned. Og de må passe inn i klubben. Både i spillestilen og miljøet.

I tillegg tror bergenseren det er viktig at hele klubben jobber sammen og er enige om hvilken vei de skal gå.

Hvilke signaler sender suksessen deres til unge spillere om kanskje sliter i sine klubber?

– Ta Erik Botheim som eksempel. Han var en barnestjerne og slo tidlig gjennom. Da han gikk til RBK, fikk han en nedadgående kurve. Her har han fått muligheten. Vi har sett potensialet og gitt ham tillit. Det er umulig å spå hvordan reisen blir videre, men han har scoret 13 mål i serien, og var involvert i fem av seks mål i går, sier Knutsen.

– Det tyder vel på at det ikke finnes grenser for hvor god du kan bli.

glimt, roma

En uforglemmelig dag for Bodø (og José Mourinho).