Dette er dårlig nytt før rypejakten

Det er stor usikkerhet foran året rypejakt. I Nord-Norge lå det an til kjempevekst i bestanden, men en sen vår kan ha kostet rypekyllingene livet. I sør peker alle pilene i feil retning.

12. juni og fortsatt store snømengder på innlandet i Nordland. Her fra Lomi i Sulitjelma.

I juni lå det fortsatt store snømengder på innlandet i Nordland. Det er ikke gode nyheter for rypene. Her fra Lomi i Sulitjelma.

Foto: Statskog Fjelltjenesten/ Stein Ove Johannessen

Denne uken starter årets rypetelling, og da vil vi få svar på alle spørsmål knyttet til årets rypesesong.

Fagsjef for rype- og fiskeforvaltning i Statskog, Jo Inge Breisjøberget er spent før de går i gang med tellingen.

Jo Inge Breisjøberget

Fagsjef for rype- og fiskeforvaltning i Statskog, Jo Inge Breisjøberget er spent på hvordan det står til med rypebestanden i Nord-Norge.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Håpet er at vi skal ha mange kyllinger og at det vil bli bra i år òg. Dessverre har det vært en veldig sen vår, det ligger fortsatt snø i fjellene, sier han.

Mye snø i fjellet er dårlig nytt for rypekyllingene.

– I år har det vært ekstreme forhold. Det lå fortsatt snø i fjellet når rypa skulle starte å hekke. Selv om rypa kan usette eggleggingen i opptil 14 dager hjalp ikke det i år. Mange ryper har kun funnet noe få bare flekker mellom snøen. Da er den særlig utsatt for angrep av for eksempel rev, sier Breisjøberget.

Usikkert i nord

Men rypa legger nye egg om de forrige skulle bli tatt av rovdyr. Det gjør at Breisjøberget fortsatt aner et lite håp for rypebestanden i Nordland og Troms. Selv om rypene legger nye egg, vil kyllingene fortsatt være små når jaktsesongen går i gang i september.

– Det kan gå bra, men det kan også gå skikkelig dårlig. Derfor er vi veldig spent. Det er så usikkert at jeg ikke tør å spå noen ting, sier han.

I fjor var det et godt rypeår i Nordland og Troms, derfor er det et lite håp om at det er en del stamfugler i området som likevel vil berge sesongen.

Krise i sør

For fylkene i sør, ser det ikke like bra ut.

Her på Østlandet hvor jeg holder til, kan det ikke bli bra. Lite stamfugler, sen vår og lite smågnagere gjør at alle pilene peker i feil retning, avslutter han.

Søker med hund

En som skal delta på tellingen er leder i Bodø Jeger- og Fiskerforbund, Tore Geir Følvik.

– Jeg er ikke så veldig optimistisk på grunn av den dårlige våren, men vi får bare vente og se resultatet, sier Følvik.

Med seg på tellingen har han den erfarne jakthunden, Tess, en engelsk setter på ni år.

– Statskog sender oss linjer med GPS-punkter som vi skal følge. Hunden søker så 200-300 meter på hver side av linja, og sier ifra når hun finner noe, forklarer han.

Tellerne noterer hvor mange kyllinger de finner, samt om de ser høne eller stegg i nærheten.

– Så sendes all data til Universitetet i Umeå for behandling, før Statskog til slutt avgjør årets rypekvote for de ulike områdene.

Svaret på rypetellingen kommer i starten av neste måned, og jaktstarten går 10. september.