Hopp til innhold

Dette diktet ble solgt for 250.000 kroner per side

Hamsunsenteret på Hamarøy i Nordland regner nå samlinga si av førsteutgaver for komplett. Men det er likevel én utgivelse fra 1878 som mangler.

Et Gjensyn

Hamsuns «Et Gjensyn» var hans andre bok, og han ga den ut under navnet Knud Pedersen Hamsund.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Hamsunsenteret er et nasjonalt senter og museum viet forfatteren Knut Hamsuns liv og forfatterskap. I lang tid har senteret jobbet med å få samlet alle førsteutgavene – det vil si et trettitals originalutgivelser i løpet av Hamsuns over 70 år lange forfatterskap.

Bodil Børset, direktør ved Hamsunsenteret

Direktør ved Hamsunsenteret, Bodil Børset.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Da vi fikk inn «Bjørger», regnet vi samlinga vår for komplett. Den er svært vanskelig å få tak i, og ettertraktet og verdsatt både litterært og blant samlere, sier direktør Bodil Børset til NRK.

Boka ble utgitt i 1878. Året før fikk Hamsun utgitt sin første skjønnlitterære fortelling som 17-åring. «Den gaadefulde» ble utgitt på dårlig papirkvalitet og solgt for 40 øre stykket. I dag finnes det bare mellom 20 og 25 eksemplarer igjen.

Vi er svært glad for å ha også den i samlinga vår, sier Børset.

Bildet er av Den gaadefulde

Bildet er av Den gaadefulde.

Foto: Hamsunsenteret

Kun tre eksemplarer

Fredrik Delås driver Antikvariat Bryggen ved Skjeberkilen

Antikvarbokhandler Fredrik Delås.

Foto: NRK Østfold

Men det er likevel én bok som mangler i samlinga på Hamarøy. Dog «bok» kan det knapt nok kalles. «Et Gjensyn» er et lengre episk dikt over tre sider, og man kjenner i dag bare til tre gjenlevende eksemplarer: Et hos Nasjonalbiblioteket, og to hos private samlere.

– Dette er en liten trykksak, og nær upriselig - en sjeldenhet fra tidlig i forfatterskapet. Jeg vet at et eksemplar ble solgt for 750 000 kroner for noen år tilbake, sier antikvarbokhandler Fredrik Delås til NRK.

Prisen ble satt av en kjøper som «bare måtte ha» et eksemplar.

– Det nøyaktige opplaget kjenner man ikke til, men den er så å si uoppdrivelig.

Rekordbesøk

Fra samlingen til Hamsunsenteret

Fra samlingen til Hamsunsenteret.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Børset på Hamsunsenteret mener likevel samlinga deres er komplett, nettopp fordi «Et Gjensyn» i praksis er umulig å få tak i.

– Hvis noen sitter på et eksemplar, så må man gjerne henvende seg til oss, sier Børset med glimt i øyet.

Hun forteller at interessen for Hamsun har økt. I år kan det gå mot rekordantall besøkende.

– Vi ligger på 19.500 besøkende så langt i år, noe som er mye når man tar i betraktning at vi ikke har gjennomført litteraturfestival i år.

Og for dem som lurte: Ja, det finnes et eksemplar av «Et gjensyn» som man kan lese på nettsidene til Nasjonalbiblioteket.