Hopp til innhold

Dette bør du ikke gi til jul

Julegaver er en hyggelig måte å vise at man setter pris på hverandre og ønsker at et godt forhold skal bestå. Men hva kjennetegner en dårlig julegave?

Folk på gata blir spurt om hvilken julegaven som er den verste de har fått.

Folk på gata forteller om sine «verste julegaver». FOTO: Munevver Yildiz / REDIGERING: Benjamin Fredriksen.

De aller fleste blir takknemlig for gavene de får til jul, men av og til faller gavevalget overhodet ikke i smak.

Tall fra arbeidsgiverorganisasjonen Virke anslår at hver nordmann vil bruke over 6000 kroner på gaver og julepynt i år. Samtidig vil seks av ti bytte julegavene sine, ifølge en undersøkelse som Forbrukerrådet gjorde i fjor.

På gata i Bodø forteller folk om julegavene du helst bør droppe:

«En gang fikk jeg et klesstativ for å henge sokker på. Det var ganske ubrukelig», forteller en som NRK møter på et av byens kjøpesenter.

«Kjøkkenartikler, sånt som blir stående i skapet. En gang fikk jeg paiform. Den har aldri blitt brukt, og står øverst i skapet», sier en annen.

«Et hjemmestrikket skjerf i tusen forskjellige farger. Sånt går ikke ant å gi bort», sier en tredje.

– Et lim i samfunnet

Tom Bratrud

Stipendiat i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, Tom Bratrud.

Foto: Universitetet i Oslo

Stipendiat i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, Tom Bratrud, forteller likevel at innholdet for mange ikke er så viktig - heller det det symbolske aspektet i gaveutvekslingen, der man viser at man setter pris på hverandre og ønsker at et godt forhold skal bestå.

– Gjennom å gi gaver inviterer man til et forhold med andre mennesker, fordi mottakeren på et tidspunkt vil føle en slags forventning om å gi noe tilbake. Gjennom å gi ting og tilby tjenester til hverandre, skaper man et fellesskap. Man kan derfor kalle gaven et slags lim i samfunnet.

Han forstår likevel at noen kan anse en julegave som «dårlig».

– Det kan være forskjellige årsaker til det. En giver kan signalisere mye omsorg gjennom gavevalget. Sokker, for eksempel, som noen regner som en klassisk «dårlig gave», kan oppfattes som en upersonlig og trygg helgardering, som egentlig ikke sier så mye om hvem man er for hverandre.

Ulike forventninger

På gaten i Bodø er de eldre stort sett fornøyde med gavene de får.

– Når man blir så gammel som meg, trenger man ingenting. Jeg er mer glad i å gi gaver. Og av gavene jeg har fått, kan jeg ikke si at noen har vært dårlige, sier en eldre dame.

Tom Bratrud forteller at unge gjerne har andre forventninger til julegavene enn de unge.

– Da betyr det ofte mer hva gaven er for noe, enn det gjør for litt eldre folk. Det kan for eksempel ha med økonomisk situasjon å gjøre, at julegaven er en sjanse til å få noe man har lyst på. Mens det for en eldre person kan være viktigere at man får den oppmerksomheten som gaven representerer.

  • Fortelle gjerne om dine egne beste og verste julegaver i kommentarfeltet under!