Hopp til innhold

Dette bør du gjøre hvis du kjører på et dyr

Et bilde av to polititjenestemenn som avliver en påkjørt katt ved å slå den med batong, skaper i dag debatt på sosiale medier. Vi har spurt to eksperter om hva man bør gjøre som privatperson.

Katt avlivet av politiet med batong

Dyrebeskyttelsen Norge anmelder politiet i Salten etter at en påkjørt katt ble avlivet med batong i Bodø i dag tidlig. Her er katten avbildet i live før politiet kom til stedet.

Foto: Christer Eliassen

Bjarne Braastad

Professor og katteekspert Bjarne Olai Braastad ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Foto: Bente Geving / UMB

Som NRK skrev tidligere i dag, anmelder Dyrebeskyttelsen politiet i Bodø etter en hendelse i dag tidlig, hvor en katt ble avlivet med batong.

Men hva skal man egentlig gjøre når uhellet først er ute? Professor og katteekspert Bjarne Olai Braastad ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet forteller at det første man bør gjøre, er å ta seg tid til å vurdere situasjonen, og ringe etter hjelp.

– Det aller beste er å ta med dyret til veterinær, for det kan være vanskelig for lekfolk å vurdere om dyret må avlives, eller om det kan klare seg. Rådfør deg med dyrlege på telefon, eller ta kontakt med politiet på 02800.

Du skal også gjøre det du kan for å få tak i eieren. Hør med naboer, sjekk halsbåndet for navn og nummer, og undersøk om katta har en «M» i øret, som indikerer om den er ID-merket.

Bjarne Olai Braastad / Katteekspert

Plikt til å hjelpe

I dyrekrimgruppa i politiet er de enig med professoren i at det første du bør gjøre er å varsle politiet eller vakthavende veterinær i kommunen, eventuelt Mattilsynet.

Miljøkoordinator Marius Rønningen ved Sør-Trøndelag politidistrikt trekker frem dyrevelferdslovens paragraf fire, fem og tolv som de viktigste å vite litt om (se faktaboks).

– Vegtrafikklovens paragraf 12 er også klar på at alle som er innblandet eller kommer over et trafikkuhell, straks skal hjelpe personer og dyr som er skadet, sier han.

– Viktig at man ikke skader dyret mer

Marius Rønningen

Miljøkoordinator Marius Rønningen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Foto: Sigurd Vik / NRK

Etter loven har man altså plikt til å hjelpe. Det står også at «dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt, kan den som påtreffer dyret avlive dette med det samme».

Ifølge Rønningen må du vite hva du gjør før du avliver et dyr på stedet, og det er viktig at du ikke skader dyret enda mer.

– Det bør kun gjøres hvis du føler deg kompetent til det. Det vil si hvis du for eksempel har jegerprøven, er slakter, har vokst opp på gård eller har vært borti lignende situasjoner tidligere.

Skal bedøves

Hvis dyret ikke kan avlives på en måte som gir umiddelbart bevissthetstap, sier loven at dyret skal bedøves før avliving.

I en nødssituasjon kan et slag mot hodet være akseptabelt, slik at dyret mister bevissthet. Man kan deretter for eksempel bruke kniv og kutte strupen på det, slik at det avblør, sier professor Braastad.

Staten dekker for øvrig utgifter knyttet til nødavliving og behandling hos dyrlege. Utgiftene kan kreves tilbake fra den som eier dyret i ettertid.