Dette bør du gjøre for å bevare bilen i sprengkulden

Vintermånedene kan gå hardt utover bilen din, men det er flere ting du kan gjøre for å forhindre bildød i minusgradene.

Willy Vindvik Hanssen

Willy Vindvik Hanssen er sjef og teknisk konsulent på NAF i Bodø. Han har flere tips til hvordan du kan bevare bilen i kulden.

Foto: Ron Kaspersen / NRK

Willy Vindvik Hansen er teknisk konsulent og sjef på NAF i Bodø. Han har vært på senteret siden 1980, og har bred erfaring med hva kulde gjør med biler.

– Bilene har batterier som er laget for å trives godt i rundt 20 plussgrader. Når vi får en sprengkulde som vi har hatt nå, er det klart at mange får problemer.

Hansen forklarer at han får flere kunder inn med biler som har dårlige batteri, og andre plager som kommer av lave temperaturer.

Willy Vindvik Hanssen
Foto: Ron Kaspersen / NRK

Under følger syv tips til hvordan du kan ta bedre vare på bilen din i sprengkulden.

1. Få deg en batterilader.

En elektronisk batterilader kan lade opp batteriet ditt på vinteren. På grunn av kulden vil ikke bilen kunne klare å lade opp batteriet på normalt vis når du kjører. Derfor kan en lader være en god investering for å unngå en kinkig situasjon på morgenen før jobb.

2. Lad opp bilen før du reiser bort.

Etterpåklokskap er en ting som vi mennesker blir godt kjent med gjennom livet. Å sette bilen fra seg i kulden når du drar på ferie er noe de fleste blir tvunget til å gjøre. Om du vet at du skal være en stund borte, er det lurt å lade opp batteriet før du drar.

På denne måten ender du ikke opp med et flatt bilbatteri etter en solfylt sydenferie.

– Det er mange som tror at batteriet ikke blir utladet når bilen ikke er i bruk. Vi har hentet mange biler på flyplassen som var helt utladet.

3. Tenk langsiktig

Om du er usikker på om batteriet ditt er godt nok rustet til vintersesongen, kan det være lurt å få det sjekket. Hansen forklarer at folk ikke alltid tenker så langt fram i tid.

– Det finnes de som drar over grensen til Sverige, men som ikke kommer seg tilbake fordi det er så kaldt der.

4. Smør silikon på pakningene i dørene

Lave temperaturer kan slite hardt på pakningene i dørene dine. Om du ikke tar godt vare på dem, kan du risikere å ikke få lukket igjen dørene siden pakningene sprekker.

5. Ikke rull ned sidevinduene

Du bør la vinduene i bilen være i fred på vinteren, ifølge Hansen. Dette er fordi frosten kan ødelegge motoren som driver vinduene, noe som kan bli en kostbar affære.

– Her snakker vi om en reparasjonskostnad på rundt 4000 kroner, hvis vindusmotoren blir ødelagt.

6. Legg et pledd over motoren

Det er ikke bare oss mennesker som liker å holde oss ekstra varm om vinteren. Et pledd over en avskrudd motor kan gjøre underverker.

– Det kan betyr forskjellen på om du får start på motoren eller ikke.

7. Vask frontruten din

Når solen kommer tilbake fra vinterdvalen, er det viktig å være obs på saltrester som legger seg på ruten.

– Jeg bruker bare en vindusspray og vasker vinduene titt og ofte.