Får henvendelser fra hele verden: – Folk vil ha tørrfisk-pins

To tørrfisker i sølv på blå bakgrunn. Med sitt kommunevåpen viser Vestvågøy at de er tørrfiskkommunen i Norge.

Ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy

Ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy, som har to tørrfisker i kommunevåpenet.

Foto: Privat

Vestvågøys kommunevåpen

Kommunevåpenet til Vestvågøy.

Med nesten 11.000 innbyggere er Vestvågøy den mest folkerike kommunen i Lofoten. Selv om Vestvågøy lenge var den store landbrukskommunen i Nordland, har tørrfisken i tusener av år spilt en hovedrolle i næringskjeden, der betydelige mengder med prima tørket torsk har funnet veien til det store utland, hovedsakelig Italia. Noe de to tørrfiskene i kommunevåpenet symboliserer.

– Tørrfisken har stor historisk betydning, den har bygd opp både Bergen by og Nidarosdomen, og den stod for de største eksportinntektene til Norge som nasjon gjennom flere hundre år.

– Vi er veldig stolte av å kunne symbolisere det gjennom vårt kommunevåpen. De som tok den avgjørelsen og valgte tørrfisken på kommunevåpenet skal få applaus fra meg, sier ordfører Jonny Finstad.

Godkjent i 1984

Kommunevåpenet til Vestvågøy ble godkjent i 1984, og er tegnet av Kjell Kvivesen. Det symboliserer betydningen av tørrfisken som livsgrunnlag for befolkninga i kommunen.

Bakgrunnen er at Vestvågøy er en av de største fiskerikommunene i landet, og en av de største eksportkommunene av tørrfisk. Så det er et viktig symbol for oss, og det er viktige å framheve det i kommunevåpenet, sier Finstad.

Ordføreren i Vestvågøy legger ikke skjul på at han bærer sitt kommunevåpen med stolthet. Og han forteller at han får ofte spørsmål fra folk som vil ha pins med de to tørrfiskene.

– Jeg får stadig henvendelser fra hele verden med forespørsel om å få tilsendt pins og effekter knyttet til kommunevåpenet. Og det prøver jeg å imøtekommende på beste måte. Der er vi rundhåndet med pinsen, og jeg har nettopp bestilt inn et stort lager, slik at vi skal ha nok til alle som vil ha.

Ferdigsortert tørrfisk

Ute i verden er tørrfisk fra Lofoten på samme eksklusive nivå som Champagne og Parma-skinke.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Unikt produkt

Og i Vestvågøy er ikke folk i tvil om hvordan kommunevåpenet ser ut. En rundspørring blant folk vi møtte ga det entydige svaret: To tørrfisker i sølv på blå bunn!

Den beste tørrfisken lages av gytemoden skrei fra Barentshavet. Kaiformann på tørrfiskbrygga hos Nic. Haug på Ballstad, Jan Helge Berglund tror ikke at folk flest er klar over hvor næringsrik og enestående tørrfisken er .

– Nei, jeg tror ikke folk generelt er klar over det. Det er et unikt produkt, naturlig tørka, kun utsatt for vann og luft under hele prosessen. Jeg tror nok Italia er mer opplyst om tørrfisk enn vi er.

Ute i verden er tørrfisk fra Lofoten på samme eksklusive nivå som Champagne og Parma-skinke. En tørrfiskvraker kan derfor sammenlignes med en vinbonde fra Frankrike og en osteprodusent i Italia.